Niet iedereen houd van de combinatie van chocolade en munt, maar ik ben erg gek op! Toen ik de vraag kreeg of in een after eight taart kom maken, was ik direct enthoughiast! Deze taart is opgebouwd uit plakken zachte chocolade cake, gevuld met een groene mint creme. Afgesmeerd met een chocolade creme chantilly en natuurlijk after dinner mint chocolade!

Ingrediënten voor een Ø 20cm taart
Voor de cakes
> 400 gram fijne kristal suiker
> 300 gram patent (tarwe)bloem
> 350 milliliter volle melk
> 300 milliliter kokend water
> 200 milliliter neutrale plantaardige olie (liever geen olijfolie)
> 150 gram cacao poeder
> 15 gram vanille suiker
> 10 gram bakpoeder
> 10 gram zuiveringszout (soda)
> 10 gram zout
> 3 eieren 

Voor de mint crème
> 200 gram roomkaas
> 200 gram slagroom
> 100 gram witte basterdsuiker
> 2 theelepels pepermunt extract (mag meer of minder naar smaak)

Voor de chocolade crème chantilly
> 250 milliliter slagroom (liefst 35% vet, minimaal 32%)
> 10 gram nesquick (chocolademelk poeder)
> 10 gram cacao poeder
> 10 gram poedersuiker

Ter afwerking
> After eight chocolades (1 doosje)
> Verse munt ter garnering (optioneel)

Bakgereedschap
> Oven met bakplaat
> Taartvorm Ø 20cm (1-4 stuks)
> Mixer met garde
> Steelpan (en warmtebron)
> 2 Mengkomen
> Bord of plaat
> Huishoudfolie

Bereidingswijze
Voor de cakes
Verwarm de oven voor op 150°C.  Ik heb een Easy Layers pannen set (4 platte taartvormen van Ø 20cm), maar je kunt ook andere taartvormen gebruiken. Vet de vormen in en plaats een bakpapier op de bodem.

Meng in een mengkom de patent (tarwe)bloem,  fijne kristal suiker, cacao poeder, vanille suiker, bakpoeder, zuiveringszout en het zout door elkaar tot een homogene droge massa. In een tweede kom klop je de eieren los. Voeg de melk en olie toe en meng dit door. Voeg de kom ‘natte massa’ van eieren, melk en olie, toe aan de kom met droge ingrediënten. Meng deze tot een egaal, klontjesvrij beslag. Voeg als laatste het kokende water toe en roer dit tot een soepel beslag. Het beslag is heel vloeibaar. 

Verdeel je beslag over de 4 bakvormen en bak de cakes in 35 a 40 minuten gaar. Laat de cakes kort afkoelen in de vorm voor je ze lost en verder laat afkoelen op een rooster.

Voor de mint crème (vulling en afwerking)
Klop de slagroom luchtig. Niet helemaal stijf, maar iets verder door als ‘yoghurt dikte’. Zet hem in de koelkast. Klop de roomkaas samen met de suiker en de pepermunt extract voor ongeveer 10 minten. Dit geeft de roomkaas tijd om luchtig te worden en de suiker om op te lossen. Tot slot, voeg de opgeklopte slagroom toe aan de roomkaas mix en spatel deze rustig door elkaar tot ze voldoende gemengd zijn (maar niet alle lucht eruit is). 

Voor de chocolade crème chantilly (vulling en afwerking)
Klop de koude slagroom luchtig. Niet helemaal stijf, maar iets verder door als ‘yoghurt dikte’. Voeg langzaam de suiker,  nesquick en cacao poeder toe. Klop tot een luchtige slagroom en bewaar in de koelkast tot gebruik.

Assemblage
Zet een bord, taartkarton of plateau klaar waar je de taart op wilt presenteren en smeer hier een beetje mint crème op. Hiermee plak je de onderste laag van de cake, op de kop, vast op het plateau, waardoor deze niet zo makkelijk zal schuiven. Omdat de onderkant het meest strak is, gebruik je die nu steeds als bovenkant. Bij mij waren de taarten redelijk gelijk, mocht dit bij jou niet zo zijn, snijd dan een stuk van de bolle kant af, zodat je een (bijna) vlakke taart hebt. Plaats dus elke cake op de kop.

Spuit een randje chocolade crème chantilly op de rand van de eerste cakelaag. Besmeer de binnenkant van deze eerste laag cake met een laag van de mint crème. Doe dit ook de tweede laag cake  leg deze op de eerste laag. Besmeer ook de derde laag cake met een een rand chocolade crème chantilly en vulling van mint crème. Leg deze op de tweede laag. Tot slot plaats je de vierde en laatste cake, onbesmeerd, op de derde laag. Als het goed is zie je nu nergens mint crème, Smeer de taart strak af met een laag chocolade crème chantilly en zet de taart nu eer in de koelkast voor ongeveer een uur.

Als je de taart niet koelt, loop je het risico op een wiebelige taart het uiteindelijke afsmeren, wat vaak een slordig eindresultaat geeft. Als de taart gekoeld is, is het tijd om deze helemaal in te smeren met een laag chocolade crème chantilly. Gebruik eventueel een taartschraper of groot paletmes om de taart mooi strak te maken aan de buitenkant. Ook kun je er vor kiezen om juist een soort patroon of een golfslag aan te brengen. Ik heb dit keer voor de laatste optie gekozen.  Als je de taart volledig hebt bedekt is, druk je de After Eight chocolade mints tegen de onderkant van de taart en gaat hiermee helemaal rond. Je kunt ze iets laten overlappen voor een leuk vouw effect. Als laatste een topje muntblad en ik zit klaar met mijn kop thee; tijd voor een punt taart!.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: