In de toko maakte ik laatst kennis met yuzu; een kleine citrusvrucht met een unieke smaak. Je kunt het vergelijken met de smaken van limoen, citroen en mandarijn, maar wat minder scherp. Ik besloot het te gebruiken voor een curd. Hoewel ik relatief veel citroen in dit recept gebruik, is er een heel duidelijke yuzu smaak aanwezig. 

Yuzu is niet goedkoop, Bij de toko kun je een flesje yuzu sap kopen van 200mL voor €14,-. Toch vind ik dit de investering waard, want de smaak van yuzu is echt anders als die van citroen, limoen of manderijn. In dit recept geef ik je hoeveelheden voor een grotere batch lemon yuzu curd, die ook heerlijk is op brood, in de yoghurt, als vulling voor taart of topping op je cake.

Ingrediënten voor 3 potjes van 220ml
> 50 mL yuzu sap (te koop bij de toko)
> 200 gram suiker
> 2 citroenen (sap en rasp)
> 120 gram boter
> 3 eidooiers
> Snufje zout

Bakgereedschap
> Steelpan (en warmtebron)
> Rasp of zesteur
> Citruspers
> Garde en zeef
> Zeef
> 3 of 4 schone lege potjes

Bereidingswijze
Was de citroenen. Als je geen biologische citroenen hebt, zorg dan dat je het waslaagje dat om de citroenen heen zit, er goed af wast. Haal de schil van de citroenen met en zesteur of een rasp. Let hierbij op dat je niet de witte onderlaag van de schil meeneemt. Voeg de citroenrasp toe aan de suiker en meng dit goed door. Zet een pan op het vuur en verwarm het citroensap en de yuzu sap samen met de suiker en het zout. Voeg de boter toe en laat deze smelten. Zorg hierbij dat het mengsel niet gaat koken.

Als de boter is opgelost, haal dan de pan van de hittebron en voeg een voor een de eieren toe. Mix het geheel goed door en verwarm het nog even kort tot 80°C. 

Giet de lemon yuzu curd over een zeef in glazen potjes, waarin je deze makkelijk kunt bewaren. Wanneer je de curd warm in schone glazen potjes doet, deze direct afsluit en op de kop zet, zullen de potjes vacuüm trekken. Je kunt ze dan op een koele en donkere plek best langer bewaren. Geopende potjes hou je in de koelkast ongeveer 2 weken goed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: