Regenboog koekjes gemaakt met 6 verschillende kleuren. En niet zomaar, omdat het kan. Vandaag (17 mei) is het de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie, in het Engels IDAHOT (International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia). Vanuit mijn werk ga ik online, voor collega’s, een baksessie doen waarbij we deze regenboog koekjes gaan maken. Laten we met deze kleurige koekjes onze diversiteit en gelijkheid vieren!

Onderstaand recept is voor een flinke hoeveelheid koekjes. Waarom? Omdat we meerdere plakken gekleurd deeg nodig hebben, die we op elkaar kunnen leggen. Als die plakken deeg te dun zijn, zie je de kleur helemaal niet. Gelukkig is dit koekjes deeg heel geschikt om in te vriezen. Je kunt dus prima de helft afbakken. De andere helft kun je tot 3 maanden lang in de vriezer bewaren. Wil de bewaarde rol gaan bakken? Dan haal je de deegrol een nacht van tevoren uit de vriezer en leg je hem in de koelkast. De volgende dag is het een kwestie van plakjes snijden en bakken. 

Ingrediënten voor ongeveer 40 koeken
> 675 gram tarwebloem
> 350 gram boter
> 330 gram fijne kristal suiker
> 7,5 gram baking powder
> 7 mL vanille aroma
> 6 verschillende gel voedsel kleurstoffen (rood, oranje, geel, groen, blauw en paars)
> 2 gram zout 
> 2 eieren (m) 

Bakgereedschap
> Oven met bakplaat 
> Keuken weegschaal
> (Staande) mixer met bischophaak/vlinder (niet essencieel, wel handig)
> Deegroller
> Bakpapier (minimaal 7 vellen)
> (saté) prikkers
> Handschoenen (wegwerp)
> Snijplank en scherp mes
> Plastic folie

Bereiding
Bereid  van het koekjesdeeg
Doe de bloem, het bakpoeder en het zout in een kom. Meng ze  door lekaar en zet opzij. Doe de suiker en boter samen in een mixer met vlinder of garde. Klop het mengsel op matige snelheid tot het lichter van kleur wordt (circa 5 minuten). Voeg eerst 1 ei toe en als het is opgenomen voeg dan het andere ei en de vanille aroma toe. Mix het tot een egaal mengsel. Voeg het bloemmengsel toe aan het boter / suikermengsel en mix tot je een mooi stevig deeg hebt (niet teveel mengen). Verdeel het deeg in 6 gelijke delen. Wikkel 5 van de deeg delen in plasticfolie / huishoudfolie om ze te beschermen tegen uitdroging.

Kleuren van het koekjesdeeg
De volgende stappen moetten worden gedaan voor elke deegkleur die je wilt gebruiken (ik ga hier uit van 6 kleuren): Trek wegwerphandschoenen aan en neem een van de ​​kleurstofgels, open deze en steek er een prikker in. Voeg met de prikker wat kleurstofgel toe aan je deeg. Hoeveel is aan jou (hoe intens wil je dat de kleur van je deeg is). Kneed het deeg tot het een egaal verdeelde kleur. Ben je tevreden met de kleur?  Wikkel het deeg in plasticfolie / huishoudfolie en leg het even opzij. J e kunt er ook voor kiezen om meer kleurstofgel toe te voegen en je deeg opnieuw te kneden.
Doe het bovenstaande voor alle deeg delen. 

Rol koekjesdeeg deel 1 (aparte kleuren)
Rol elk deeg uit tot een dikte van 3-5 millimeter tussen een opgevouwen vel bakpapier. Als je wilt dat alle plakken deegkleuren even groot zijn, vouw je de buitenste randen (ong. 1 – 1,5 cm) van het bakpapier naar binnen. Dit voorkomt dat het deeg uitsteekt en geeft het een strakke rechthoekige vorm. Als je klaar bent, plaats je je deeg in de koelkast zodat het een beetje stevig kan worden. Doe dit voor elk van de deegkleuren afzonderlijk.

Rol koekjesdeeg deel 2 (regenboogdeegrol)
Leg een dubbele laag plasticfolie / vershoudfolie voor je neer van ongeveer 50×50 cm.
Leg het eerste kleurdeeg (geel) er op. Leg het deeg van de tweede kleur (oranje) op het gele deeg. Leg het derde kleurdeeg (rood) op het oranje deeg. Leg het vierde kleurdeeg (groen) op het rode deeg. Leg het deeg van de vijfde kleur (blauw) op het groene deeg. Leg het zesde kleurdeeg (paars / violet) op het blauwe deeg.

Druk voorzichtig op het deeg om de vellen met elkaar te verbinden. Rol het deeg op tot een worst vorm. vouw het eerste deel omhoog en trek het plastic folie naar achteren (drolrichting vanhet deeg) .Door een beetje te trekken aan het plasticfolie, kun je de rol erg strak maken. Rol de deegworst op in de overgebleven folie en draai de uiteinden vast, zodat er geen lege holtes over blijven. Plaats de deegrol minimaal 1 uur in de koelkast. Waarom? Zodat het deeg stevig kan worden en in een mooie ronde vorm kan worden gezet. Als je nu snijdt, wordt het waarschijnlijk ovaal van vorm.

Bakken
Verwarm de oven voor op 175 ° C boven- en onderwarmte. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier. Haal de deegrol (gedeeltelijk) uit de folie en snijd met een scherp mes plakjes van ongeveer een halve centmeter. Leg de koekjes met een beetje tussenruimte op de bakplaat. Bak de koekjes in ongeveer 15-18 minuten gaar. Laat de koekjes nog 10 minuten op het bord liggen en leg ze op een rek om verder af te koelen. Ze zullen nog een beetje zacht aanvoelen als ze uit de oven komen, maar ze worden vanzelf stevig.

IDAHOT cookies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: