Een romige, frisse limoen cheesecake. No bake style met een haverkoekjes bodem. Ideaal voor de verjaardag van mijn limoen minende echtgenoot. Trakteren voor je verjaardag in COVID tijd is een uitdaging. Met zijn allen taart eten is er niet bij. Deze mini cheesecakejes zijn makkelijk uit te delen (lees in de koffie ruimte neer te zetten zo dat mensen er bij hun koffie of thee een kunnen pakken).

Ingrediënten voor 8 cheesecakes van Ø 6,3cm
Voor het kruimeldeeg
> 120 gram boter
> 120 gram bloem
> 120 gram gebroken haver
> 110 gram basterdsuiker
> 2 gram zout
> 1 tl citroenrasp

Voor de bodem
> 1x bovenstaand kruimeldeeg recept of (haver)koekjes naar keuze.
> 65 gram boter

Voor de vulling:
> 400 gram roomkaas (arla buko sahnige) 25% vet
> 400 gram slagroom (liefst 35% vet, minimaal 32%)
> 180 gram (138ml) gecondenseerde melk
> 60 mL climoensap
> 8 gram bladgelatine

Verder nodig
> Rasp van 1 limoen (ter decoratie)

Bakgereedschap
> Mixer met vlinder/bischopshaak en garde
> Oven met bakplaat (wanner je zelf de koekbodem maakt)
> Steelpan + hittebron
> Vriezer
> Silicomart Siliconen Bakvorm Cilinder (8x) Ø6,3x4cm
> Paletmes
> Rasp

Bereiding
Voor het kruimeldeeg
Voor een geheel no-bake recept kun je kant en klare haverkoekjes gebruiken en deze vermalen. Mocht e die nou niet in huis hebben of liever zelf de bodem maken; ik geef je het recept voor een lekkere haverbodem:Verwarm de oven voor op 180˚C. Meng de vaste boter samen met de basterdsuiker en een beetje zout kort door. Voeg de bloem, gebroken haver en citroenrasp toe. Meng dit alles tussen je vingertoppen tot een soort los en kruimelig deeg. Bak deze kruimels vervolgens gedurende 15 minuten gaar op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze helemaal afkoelen.

Voor de bodem
Pak de Silicomart siliconen bakvorm cilinder (of een andere silicone cilindervorm) erbij. Verkruimel eventueel de gebakken kruimel nog iets verder. Smelt de boter in een pannetje en voeg de kruimels hier aan toe. Roer ze goed door tot alle koekjes een beetje vochtig zijn met vet. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de bodem van elk bakje van de silicone bakvorm en druk het geheel goed aan met de bolle kant van een lepel (of je handen). Zet de vorm vervolgens in de koelkast om uit te harden.

Voor de vulling
Zet de blaadjes gelatine te week in ruim, koud water. Doe dit voor minimaal 15 minuten, maar liever een paar uur of zelfs overnacht. Doe de roomkaas samen met de gecondenseerde melk in een kom van een (staande)mixer en klop met een vlinder/bischopshaak de roomkaas tot een glad, ietswat luchtig mengesel. Dit houd ik dat je je machine ongeveer 10 minuten laat draaien.

Zet een steelpan kort op een warmtebron zodat de bodem een warm wordt. Haal de pan van het vuur als deze heet is en zet hem even opzij. Na 2 a 3 minuten is dit pannetje nog steeds warm en dat kun je goed gebruiken om de gelatine op te lossen. Door de gelatine op te lossen, weet je zeker dat deze goed verdeeld wordt over de mouse en loop je niet het risico op klontjes. Als je gelatine echter te warm maakt (kookt), werkt deze niet meer.

Doe nu de blaadjes gelatine erbij en schut deze uit zodat het meeste water eraf is (niet helemaal uitknijpen!) en doe deze in het pannetje dat je eerder verwarmd hebt. De gelatine zal nu langzaam smelten. Als deze geheel gesmolten is voeg je hieraan de limoensap toe. Meng dit kort en voeg het mengsel langzaam (in een dun straaltje) toe aan de roomkaas. Laat dit even afkoelen tot kamertemperatuur, maar niet kouder, anders zal de gelatine te veel opstijven en kun je de slagroom er niet meer door mengen. Klop intussen de slagroom stijf tot (iets meer dan) yoghurt dikte en spatel beetje bij beetje door de afgekoelde roomkaas.

Pak je silicone vorm met eerder gemaakt bodem erbij en verdeel het cheesecake mengsel over de vormpjes. Strijk ze glad af met een paletmes. Plaats de cheesecake in de vriezer totdat deze helemaal bevroren is. Minimaal 6 uur, maar voor de zekerheid, beter overnacht.

Wanneer de cheesecakejes helemaal bevroren zijn, kun je ze gemakkelijk lossen. Ter decoratie plaats je wat limoenrasp op de bovenkant van je mini cheesecake gebakjes. Natuurlijk laat je ze helemaal ontdooien voor je ze eet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: