Bananenbrood is lekker (als niet per se gezond) en de variaties van deze vochtige, zoete cake gemaakt van gepureerde bananen, zijn natuurlijk eindeloos. Deze versie heeft pistache noten.

Volgensmij heeft iedereen inmiddels al eens bananenbrood gegeten. De recepten zijn enorm divers, varierend van 1 tot 6 bananen. Ook het resultaat verchilt nogal. Sommige zijn net als een cake, waar andere meer in de buurt komen van roggebrood. Zelf ga ik liever voor lekker dan gezond, dus dit recept bevat ei en olie voor een smeuger resltaat.

Ik bak meestal bananenbrood als ik te veel zeer rijpe banenen heb. Dat zijn er zelden 4 tegelijk. Wat ik doe als ik 1 of 2 rijpe banenen heb (die iets te rijp zijn en net niet lekker meer om zo op te eten)? Ik stop ze in de vriezer. Dit heeft een aantal voordelen. Ze zijn lang houdbaar, worden zoeter (omdat de structuur kapot vriest) en zijn dus ook veel makkelijker te prakken. Tip!

Ingrediënten voor een cake van 14 plakken
> 550 gram banaan (5stuks)
> 240 gram tarwebloem
> 120 mL zonnebloemolie
> 75 gram pistache noten
> 5 gram baksoda
> 3 gram zout
> 2 eieren
> 1 el vanille extract (optioneel, wel erg lekker!)

Bakgereedschap
> Langwerpige bakvorm naar keuze
> Beslagkom
> Bakspray

Bereiding
Het is belangrijk dat je rijpe bananen gebruikt, anders zal de structuur van de cake korrelig zijn en mis je de zoete smaak. Als je geen rijpe bananen kunt vinden, dan is er een manier om ze heel snel gebruiksklaar te krijgen voor een bananenbrood:  Prik een paar gaatjes door de schil met een vork en plaats de bananen gedurende 2,5 minuut  in de magnetron (600W). Laat de bananen daarna wel afkoelen.

Verwarm de oven voor op 170°C. Prak in een kom de bananen helemaal fijn en papperig. Probeer hierbij zo min mogelijk klontjes te hebben. Voeg  het zout toe (en eventueel een scheutje vanille extract). Voeg ook de eieren toe en roer door tot een homogeen mengsel.  Doe ook de zonnebloem olie bij het beslag en meng weer goed door. Nu kan de bloem samen met de baksoda bij het vochtige mengsel. Mix tot een egaal beslag. Hak de pistache noten eventeel fijn optioneel) en voeg deze toe. Meng het tot een egaal verdeeld beslag.

Vet je vorm in en giet het beslag er in. Bak gedurende 40 – 45 minuten en laat 10 minuten afkoelen alvorens je het bananenbrood uit de vorm haalt (anders kan deze uit elkaar vallen). Laat verder afkoelen op een rooster.

Zelf bewaar ik het bananenbrood in plakjes gesneden in de vriezer. Als ik ‘s ochtends mijn brood klaar maak, gaat er vanuit de vriezer een plak in mijn broodtrommel voor de lunch. Heerlijk!

Bananenbrood met pistache

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: