Tartetettes zijn eigenlijk kleine taartjes. Hier geef ik je een combinatie van twee basis recepten die ik heb gecombineerd. Een basisdeeg voor tartelettes op basis van een pâte sucrée deeg en een vulling van amandelcreme om mee te bakken. 

Tartetettes zijn zo enorm divers gebakje, je kan er werkelijk van alles mee. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om de bakjes niet te vulen. Het voordeel van deze combinatie van twee basis recepten, is dat je de vulling van amandelcreme mee bakt. Hierdoor hoef je niet blind te bakken en dus ook niet moeilijk te doen met bakbonen (die bij mij altijd de halve keuken door rollen). Kies je er voor om alleen de tartelettes te maken, dan moet je ze dus bakken met bakbonen. Doe je dit niet, dan komt het deeg omhoog en heb je geen mooi bakje om te vullen. 

Verder bied deze basis je ruimte voor heel veel vrijheid en combinatie mogelijkheden. Alles wat jij lekker vind kun je in deze tarelette doen, eventueel eerst een vloeibaare vulling van bijvoorbeeld compote, waarna je bijvoorbeeld vers fruit toevoegd (of juist niet!). 

Ingrediënten voor 12 tartelettes van Ø 8cm

Voor de amandelcrème (tartelettes vulling)
> 100 gram boter
> 100 gram kristalsuiker
> 100 gram gemalen amandelen (amandelmeel)
> 2 eieren

Voor de tartelettes (pâte sucrée deeg)
> 250 gram patentbloem
> 140 gram boter
> 120 gram poedersuiker
> 30 gram gemalen amandelen (amandelmeel)
> 2 gram zout
> 1 ei

Verder nodig
> bloem om het werkblad te bestuiven

Bakgereedschap
> Mixer met vlinder/bischopshaak en garde
> Oven met bakplaat
> 6 of 12 tartelette ringen van Ø 8cm
> Spuitzakken + plasticfolie

Bereiding

Voor de amandelcrème (tartelettes vulling)
Meng de boter samen met de suiker tot een zachte crème. Voeg het ei toe en meng totdat deze geheel is opgenomen. Voeg tot slot de amandelmeel toe en meng het geheel kort door. Schep de amandelcrème in een spuitzak en bewaar heb in de koelkast tot gebruik.

Voor de tartelettes (pâte sucrée deeg)
Klop de boter romig samen met de poedersuiker. Voeg het amandelmeel en het ei toe en blijf mixen tot er een egale massa ontstaat. Zet de mixer uit. Voeg als laatste het zout en de bloem toe en meng dit kort met de hand door. Wikkel het in plasticfolie en plaats het een nacht in de koelkast (minimaal 4 uur).

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een dikte van ongeveer 3 mm. Steek rondjes uit van 8 of 9cm met een uitsteekvrom of tartelette ringen. Vet de tartelette ringen in en plaats ze op een met bakpapier bekleden bakplaat. Het vromen van het deeg in de ringen heet Fonceren. Fonceer de deegrondjes in de ringen en snijd met een mes de randjes af. Het deeg wat overblijft rol je opnieuw uit om rondjes uit te steken tot dat alle het deeg is gebruikt of je tartelettes klaar zijn.

Plaats de bakplaat met de tartelettes gedurende 30 min in de koelkast. Verwarm intussen de oven voor op 170°C.Pak de eerder gemaakte amandelcrème en de tartelettes uit de koelkast en verdeel de amandelcrème over de tartelettes. Als het goed is kun je de tartelettes van 1/3 (max ½) vullen. Bak de tartelettes in ongeveer 15 min af in de oven (hete lucht). Laat ze 15 min afkoelen in hun ring voor dat je deze verwijderd en de tartelettes verder laat afkoelen op een rooster.

Voor de garnering
Met deze basis kun je alle kanten op. Als de tartelettes afgekoeld zijn kun je ze vullen met ganach, jam, compotte of curd. Naar wens kun je ze afwerken met bijvoorbeeld noten of vers fruit. Eigenlijk is er niets wat je er niet in of op kunt doen, dus wees creatief!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: