Tartetettes zijn eigenlijk kleine taartjes.Deze tartelettes hebben een basis van pâte sucrée deeg, gevuld met een amandelcréme, wat ze een subtiele amandelsmaak geeft. De rest van het tartelette bakje is gevuld met banketbakkersroom en daar bovenop een mooie swirl Zwitserse room.  

Tartetettes zijn zo enorm divers gebakje, je kan er werkelijk van alles mee. Wat ik zelf erg leuk vind aan tartelettes, is dat je een pasisdeeg maakt. Je bakt een serie ‘deegbakjes’ en vervlgens kun je die op verschillende manieren vullen. et andere woorden; je creativiteit mag op de vrije loop.  Ik hou van de smaak van vanille. Het is vol, rond en fruitig. Toch word vanille als smaak snel weggedrukt door sterkere smaken in je gebakje. Door de subtiele smaak van amandel te gebruiken, komt de vanille in de banketbakkersroom (en Zwitserse room) helemaal tot zijn recht. 

Ingrediënten voor 12 tartelettes van Ø 7cm
Voor de tartelettes (pâte sucrée deeg)
> 250 gram patentbloem

> 140 gram boter
> 120 gram poedersuiker
> 30 gram gemalen amandelen (amandelmeel)
> 1 gram zout
> 1 ei

Voor de banketbakkersroom
> 250 mL volle melk
> 35 gram suiker
> 25 gram custardpoeder (of roompoeder)
> half vanillestokje
(Welke vanille kies jij? Ik raad een Tahitensis stokje aan. Zelf gebruik ik voor banketbakkersroom het liefste de Tahitensis uit Papoea Nieuw Guinea)

Voor de Zwitserse room
> 1/2 van de gemaakte banketbakkersroom
> 200 mL koude slagroom

Voor de amandelcrème (tartelettes vulling)
> 50 gram boter
> 50 gram kristalsuiker
> 50 gram gemalen amandelen (amandelmeel)
> 1 ei

Verder nodig
> bloem om het werkblad te bestuiven
> Amandel ter decoratie voor op de tartelet (optioneel)

Bakgereedschap
> Mixer met vlinder/bischopshaak en garde
> Oven met bakplaat
> Steelpan + hittebron
> Bord
> 12 tartelette ringen van Ø 7cm
> Staafmixer
> Vershoudfolie
> Spuitzakken + spuitmondje

Bereiding
Voor de amandelcrème (tartelettes vulling)

Meng de boter samen met de suiker tot een zachte crème. Voeg het ei toe en meng totdat deze geheel is opgenomen. Voeg tot slot de amandelmeel toe en meng het geheel kort door. Schep de amandelcrème in een spuitzak en bewaar heb in de koelkast tot gebruik.

Voor de tartelettes (pâte sucrée deeg)
Klop de boter romig samen met de poedersuiker. Voeg het amandelmeel en het ei toe en blijf mixen tot er een egale massa ontstaat. Zet de mixer uit. Voeg als laatste het zout en de bloem toe en meng dit kort met de hand door. Wikkel het in plasticfolie en plaats het een nacht in de koelkast (minimaal 4 uur).

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een dikte van ongeveer 3 mm. Steek rondjes uit van 8 of 9cm met een uitsteekvrom of tartelette ringen. Vet de tartelette ringen in en plaats ze op een met bakpapier bekleden bakplaat. Het vromen van het deeg in de ringen heet Fonceren Fonceer de deegrondjes in de ringen en snijd met een mes de randjes af. Het deeg wat overblijft rol je opnieuw uit om rondjes uit te steken tot dat alle het deeg is gebruikt of je tartelettes klaar zijn.

Plaats de bakplaat met de tartelettes gedurende 30 min in de koelkast. Verwarm intussen de oven voor op 170°C. Pak de eerder gemaakte amandelcrème en de tartelettes uit de koelkast en verdeel de amandelcrème over de tartelettes. Als het goed is kun je de tartelettes van 1/3 (max ½) vullen. Bak de tartelettes in ongeveer 15 min af in de oven (hete lucht). Laat ze 15 min afkoelen in hun ring voor dat je deze verwijderd en de tartelettes verder laat afkoelen op een rooster.

Voor de banketbakkersroom
Snij het halve vanille stokje door in de lengte. Verwijder met je duim het merg. Verwarm 200ml van de melk in een steelpan op het vuur. Voeg het vanille merg en het stokje hieraan toe. Meng ondertussen de custard met de suiker en roer deze goed door elkaar. Voeg hier de rest van de melk (50 mL) aan toe en roer dit tot een glad geheel. Het is belangrijk om alle klontjes eruit te hebben.

Wanneer de melk kookt voeg je een flinke scheut toe aan het custard mengsel. Roer dit vervolgens goed door. Voeg tot slot dit verdunde custardmengsel toe  aan de warme melk en breng deze weer aan de kook onder constant roeren. Dit zorgt ervoor dat de room niet aankoekt of aanbrand. Laat de room ongeveer 3 minuten zachtjes pruttelen, terwijl je blijft roeren.

Haal de pan van het vuur en stort de banketbakkersroom op een plaat of bord uit. Dek deze vervolgens af met vershoudfolie om velvorming te voorkomen. Laat de room afkoelen voor je deze verder gebruikt. Laat het vanille stokje ook tot dat punt zitten. Deze kan al die tijd nog smaak afgeven aan je room. 

Voor de Zwitserseroom
Pak de helft van de afgekoelde banketbakkersroom die je gemaakt hebt. Meng de banketbakkersroom nog een keer goed door, zodat er geen klontjes meer in zitten.  Klop de slagroom stijf met eventueel een zakje klopfix. Omdat de room beter stijf blijft (en lekkerder is) raad ik aan om een slagroom met 35% vet te gebruiken. Als je dit doet, hoef je ook geen klopfix te gebruiken.

Voeg  1/4e van de slagroom toe aan de banketbakkerroom en meng dit goed door (familie maken). Meng vervolgens de rest van de slagroom door de banketbakkersroom. Probeer daarbij zoveel mogelijk luchtigheid te behouden, maar meng wel goed.

Assembleren
Als alles is afgekoeld en klaargemaakt is het tijd voor het leukste stukje: de assamblatie (het in elkaar zetten). Pak je gebakken tartelettes erbij (met hierin al de meegebakken amandelcréme). Klop je banketbakkersroom los (totdat er geen klontjes meer in zitten) en vul de tartelette bakjes tot de rand met banketbakkersroom. Haal de spuitzak met Zwitserse room uit de koeling en spuit van buiten naar binnen een mooie toef room om je tartelette. Je kan natuurlijk ook andere spuidmondjes en technieken gebruiken. Als laatste stop je een hele amandel, net naast het midden van je tartelette. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: