Een fruitige cheesecake basis met een zoet zure passievrucht smaak. Met deze passievrucht cheesecake tartelettes steel je de show op elk feestje. Ze zijn ook nog eens ontzettend lekker! 

Tartetettes zijn eigenlijk kleine taartjes. Hier geef ik je een combinatie van twee basis recepten die ik heb gecombineerd. Een basisdeeg voor tartelettes op basis van een pâte sucrée deeg en een vulling van amandelcreme om mee te bakken.

Tartetettes zijn zo enorm divers gebakje, je kan er werkelijk van alles mee. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om de bakjes niet te vulen. Het voordeel van deze combinatie van twee basis recepten, is dat je de vulling van amandelcreme mee bakt. Hierdoor hoef je niet blind te bakken en dus ook niet moeilijk te doen met bakbonen (die bij mij altijd de halve keuken door rollen). Kies je er voor om alleen de tartelettes te maken, dan moet je ze dus bakken met bakbonen. Doe je dit niet, dan komt het deeg omhoog en heb je geen mooi bakje om te vullen. 

Ingrediënten voor 10 tartelettes van Ø 7cm
Voor de tartelettes (pâte sucrée deeg)
> 125 gram patentbloem
> 70 gram boter
> 60 gram poedersuiker
> 15 gram gemalen amandelen (amandelmeel)
> 1 gram zout
> 1/2 ei

Voor de passievrucht cheesecake vulling
> 200 gram roomkaas
> 200 gram slagroom (32% vet of hoger)
> 90 gram gecondenseerde melk (69mL)
> 50 mL passievrucht puree
> 4 gram blad gelatine 

Verder nodig
> bloem om het werkblad te bestuiven
> Passievrucht partjes voor op te tartelet (optioneel)

Bakgereedschap
> Mixer met vlinder (bischopshaak)
> Oven met bakplaat
> Steelpan + hittebron
> 10 tartelette ringen van Ø 8cm
> Spuitzak

Bereiding
Voor de passievrucht cheesecake vulling
Zet de blaadjes gelatine te week in ruim, koud water. Doe dit voor minimaal 15 minuten, maar liever een paar uur of zelfs overnacht. Doe de roomkaas samen met de gecondenseerde melk  en de passievrucht puree in een kom van een (staande)mixer en klop met een vlinder/bischopshaak de roomkaas tot een glad, ietswat luchtig mengesel. Dit houd ik dat je je machine ongeveer 10 minuten laat draaien.

Zet een steelpan kort op een warmtebron zodat de bodem een warm wordt. Haal de pan van het vuur als deze heet is en zet hem even opzij. Na 2 a 3 minuten is dit pannetje nog steeds warm en dat kun je goed gebruiken om de gelatine op te lossen. Door de gelatine op te lossen, weet je zeker dat deze goed verdeeld wordt over de mouse en loop je niet het risico op klontjes. Als je gelatine echter te warm maakt (kookt), werkt deze niet meer, dus let wel op dat je de steelpan niet terug op de warmtebron zet.

Smelt de blaadjes gelatine in het pannetje. Schut deze uit zodat het meeste water eraf is (niet helemaal uitknijpen!) en doe deze in het pannetje dat je eerder verwarmd hebt. De gelatine zal nu langzaam smelten. Voeg de gelatine langzaam (in een dun straaltje) toe aan de roomkaas. Laat dit even afkoelen tot kamertemperatuur, maar niet kouder, anders zal de gelatine te veel opstijven en kun je de slagroom er niet meer door mengen. Klop intussen de slagroom stijf tot (iets meer dan) yoghurt dikte en spatel beetje bij beetje door de afgekoelde roomkaas. Doe de cheesecake vulling in een spuitzak (kan zonder spuitmondje) en bewaar deze in de koelkast.

Voor de tartelettes (pâte sucrée deeg)
Klop de boter romig samen met de poedersuiker. Voeg het amandelmeel en het ei toe en blijf mixen tot er een egale massa ontstaat. Zet de mixer uit. Voeg als laatste het zout en de bloem toe en meng dit kort met de hand door. Wikkel het in plasticfolie en plaats het een nacht in de koelkast (minimaal 4 uur).

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een dikte van ongeveer 3 mm. Steek rondjes uit van 8 of 9cm met een uitsteekvrom of tartelette ringen. Vet de tartelette ringen in en plaats ze op een met bakpapier bekleden bakplaat. Het vromen van het deeg in de ringen heet Fonceren Fonceer de deegrondjes in de ringen en snijd met een mes de randjes af. Het deeg wat overblijft rol je opnieuw uit om rondjes uit te steken tot dat alle het deeg is gebruikt of je tartelettes klaar zijn.

Plaats de bakplaat met de tartelettes gedurende 30 min in de koelkast. Verwarm intussen de oven voor op 170°C.Pak de eerder gemaakte amandelcrème en de tartelettes uit de koelkast en verdeel de amandelcrème over de tartelettes. Als het goed is kun je de tartelettes van 1/3 (max ½) vullen. Bak de tartelettes in ongeveer 15 min af in de oven (hete lucht). Laat ze 15 min afkoelen in hun ring voor dat je deze verwijderd en de tartelettes verder laat afkoelen op een rooster.

Assembleren
Als alles is afgekoeld en klaargemaakt is het tijd voor het leukste stukje: de assamblatie (het in elkaar zetten). Pak je gebakken tartelettes erbij (met hierin al de meegebakken amandelcréme). Haal de spuitzak met cheesecake vulling uit de koeling en vul je tartelettes. Je kan natuurlijk ook verschillende spuidmondjes en technieken gebruiken. Maak het helemaal af met een stukje passievrucht. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: