Chocolade kokos Tartelettes (bounty style). Een echte sticky kokos vulling, met een dun laagje gekarameliseerde kokosmelk. Samen met een pure chocolade ganach (met geroosterde kokos als topping) zijn deze tartelette van Pâté Sucrée deeg wel heel verslavend.

Tartetettes zijn zo enorm divers gebakje, je kan er werkelijk van alles mee. Ik heb inmiddels al een aantal recepten gedeeld van verschillende tartelettes die allemaal gevuld werden gebakken. Deze tartelettes vul je niet, maar bak je leeg. Dit betekend dat je de bakjes eerst moet bakken met bakbonen, bakkralen, rijst of een andere dergelijke vulling. Doe je dit niet, dan komt het deeg omhoog en heb je geen mooi bakje om te vullen. Geen zorgen, ik leg het in het recept allemaal uit. 

Ingrediënten voor 9 tartelettes van Ø 7cm
Voor de tartelettes (pâte sucrée deeg)
> 125 gram patentbloem
> 70 gram boter
> 60 gram poedersuiker
> 15 gram gemalen amandelen (amandelmeel)
> 1 gram zout
> 1/2 ei

Voor de kokos karamel
> 200 milliliter kokosmelk
> 50 gram glucose stroop (kleurloos)
> 10 gram vanille kristalsuiker
> snufje zout

Voor de kokos vulling
> 90 gram kokos rasp 
> 60 gram gecondenseerde melk 
> 30 gram kokos melk 
> snufje zout

Voor de chocolade ganache 
> 100 gram pure chocolade
> 130 mL slagroom (minimaal 32% vet)

Verder nodig
> bloem om het werkblad te bestuiven
> Geroosterde kokos voor op te tartelet (optioneel)

Bakgereedschap
> Mixer met vlinder/bischopshaak en garde
> Oven met bakplaat
> Steelpan + hittebron
> Thermometer
> Silicone mal met cilinder vorm van ± Ø 3,5 cm
> 6 tartelette ringen van Ø 8cm
> Silicone mal met bolvorm van ± Ø 7,5 x ± 4cm
> Staafmixer
> Hoge (maat) beter
> Paletmes
> Spuitzakken + plasticfolie

Bereiding
Voor de kokos karamel
De belangrijkste regel bij het maken van karamel is simpel: blijf bij je pannetje. Als het vocht uit de kokosmelk verdampt, word de hoeveelheid suiker (in verhouding) groter. De suiker verbrand snel en dan is het over en uit met je mooie karamel. Belangrijk hierbij is dat je de hitte onder je pan niet te hoog hebt staan, gewoon middel hoog, zodat je karamel mooi borrelt. De gouden regel ‘Niet roeren!’ kan wat deze karamel betreft de prullenbak in. Blijf roeren in deze karamel, zodat die niet aanbrand. 

Het is dus heel simpel, pak een steelpan en doe daar de kokosmelk, glucose stroop, suiker en de zout in. Het zout is belangrijk om de smaak op te halen. Zet de pan op hoog vuur onder continue roeren (ik doe dit met een silicone spatel, zodat je mooi de bodem van de pan mee pakt). Zodra het kokosmelk megsel borrelt, zet je het vuur terug naar medium en onder regelmatig roeren moet je vooral veel geduld hebben. Met de tijd word je kokosmelk mengsel steeds dikker en de kleur veranderd ook naar een donkere, rijke karamel kleur. 

Hoe ver je de karamel inkookt is altijd een beetje lastig. Ik hou als vuist regel aan dat als je de spatel over de bodem van de pan haalt, het 1,5 tot 2 seconden moet duren voor de caramel weer de hele pan bedekt. Hij moet tenslotte wel een beetje vloeibaar blijven. Zet de karamel opzij als deze klaar is. 

Voor de kokos vulling
Meng in een kom de gecondenseerde melk, kokosrasp, kokosmelk en de zout goed door elkaar. Het zout is belangrijk om de smaak op te halen. Kneed het geheel goed door met je handen zodat de kokos echt al het vocht op kan nemen. Zet de vulling even opzij (je kunt deze vulling ook een dag van tevoren maken en hem in de koelkast bewaren).

Voor de tartelettes (pâte sucrée deeg)
Klop de boter romig samen met de poedersuiker. Voeg het amandelmeel en het ei toe en blijf mixen tot er een egale massa ontstaat. Zet de mixer uit. Voeg als laatste het zout en de bloem toe en meng dit kort met de hand door. Wikkel het in plasticfolie en plaats het een nacht in de koelkast (minimaal 4 uur).

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een dikte van ongeveer 3 mm. Steek rondjes uit van 8 of 9cm met een uitsteekvrom of tartelette ringen. Vet de tartelette ringen in en plaats ze op een met bakpapier bekleden bakplaat. Het vromen van het deeg in de ringen heet Fonceren Fonceer de deegrondjes in de ringen en snijd met een mes de randjes af. Het deeg wat overblijft rol je opnieuw uit om rondjes uit te steken tot dat alle het deeg is gebruikt of je tartelettes klaar zijn.

Plaats de bakplaat met de tartelettes gedurende 30 min in de koelkast. Verwarm intussen de oven voor op 170°C. De tartelettes moeten blind gebakken worden. Dit is een techniek waarbij je een tartelette (of taart) voorbakt met een steun vulling. Hierdoor krijg je een mooi bakje welke gaar en krokant is. Ook is de bodem niet teveel gerezen zodat het tartelette bakje goed kunt vullen.

Pak de tartelettes uit de koelkast en prik de bodem goed in met een vork. Plaats stukjes bakpapier op de tartelettes die er helemaal overheen vallen (royaal gebruiken dus). Dit zorgt ervoor dat je bakbonen (of andere vulling) niet in de bodem vastgebakken wordt. Wat voor een vulling je gebruikt met blindbakken hangt af van wat je makkelijk vind of in huis hebt. Het belangrijkste is dat deze vulling gewicht heeft om ervoor te zorgen dat de bodem niet rijst. Ik gebruik hiervoor bakbonen, maar je kunt ook rijst, gedroogde bonen of linzen gebruiken. Let wel op dat je deze steunvulling daarna niet meer kunt gebruiken om mee te koken (en op te eten), dus bewaar deze apart voor een volgende keer dat je iets moet blind bakken. Kies je blind bak materiaal en strooi deze in de bekleede tartelette vormpjes op het bakpapier. Vul de vormen goed en verdeel de vulling over de gehele vorm.

Bak de tartelettes nu ongeveer 10 tot 12 minuten. Haal daara voorzichtig de blind bak vulling met het bakpapier eraf en bak de tartelettes nog 3- 5 minuten af in de oven (hete lucht). Laat ze 15 min afkoelen in hun ring voor dat je deze verwijderd en de tartelettes verder laat afkoelen op een rooster.

Voor de chocolade ganache
Verwarm in een steelpannetje op middel vuur de slagroom samen met de chocolade. Roer de gehele tijd in dit mengsel totdat alle chocolade is gesmolten en helemaal gemengd is. Dit kan wel even duren, dus blijf goed doorroeren (ook om te voorkomen dat de chocolade verbrand). Laat de ganache daarna afkoelen. Voor je hem aan kunt brengen op de tartelettes, moet deze de meeste vloeibaarheid kwijt zijn, maar hij moet niet helemaal afgekoeld zijn. 

Assembleren
Pak je gebakken tartelettes erbij. Doe de kokosvulling in de tartelettes (max 2/3 van het bakje) en verdeel hierover een dun laagje van de kokos karamel. De rest van de karamel is heerlijk in de yoghurt of op de boterham. Pak je chocolade ganache erbij en verdeel met een lepel de ganach over de gehele bovenkant van elke tartelette. Tot slot kun je wat kokos roosteren in een koekenpan en dit over de tartelettes verdelen. Het roosteren geeft de kokos een heerlijke, drogere smaak. Tijd om te genieten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: