Niet iedereen houd van de combinatie van chocolade en munt, maar ik ben erg gek op! Deze cupcakes hebben een zachte chocolade cake basis en in de chocolade creme chantilly zit een een groene mint creme verstopt. Uiteraard met een natuurlijk after dinner mint chocolade ter decoratie!

Ingrediënten voor ongeveer 16 stuks
Voor de cupcakes
> 400 gram fijne kristal suiker
> 300 gram patent (tarwe)bloem
> 350 milliliter volle melk
> 300 milliliter kokend water
> 200 milliliter neutrale plantaardige olie (liever geen olijfolie)
> 150 gram cacao poeder
> 15 gram vanille suiker
> 10 gram bakpoeder
> 10 gram zuiveringszout (soda)
> 10 gram zout
> 3 eieren 

Voor de mint crème
> 100 gram roomkaas
> 100 gram slagroom
> 50 gram witte basterdsuiker
> 1 theelepel pepermunt extract (mag meer of minder naar smaak)

Voor de chocolade crème chantilly
> 250 milliliter slagroom (liefst 35% vet, minimaal 32%)
> 10 gram nesquick (chocolademelk poeder)
> 10 gram cacao poeder
> 10 gram poedersuiker

Ter afwerking
> After eight chocolades (1 doosje)
> Verse munt ter garnering (optioneel)

Bakgereedschap
> Oven met bakplaat
> Cupcakevorm (evt. met bakcups)
> Mixer met garde
> Steelpan (en warmtebron)
> 2 Mengkomen
> Bord of plaat
> Huishoudfolie
> 2 Spuitzakken
> 2 Spuitmondjes (optioneel)

Bereidingswijze
Voor de cupcakes
Verwarm de oven voor op 150°C.  Meng in een mengkom de patent (tarwe)bloem,  fijne kristal suiker, cacao poeder, vanille suiker, bakpoeder, zuiveringszout en het zout door elkaar tot een homogene droge massa. In een tweede kom klop je de eieren los. Voeg de melk en olie toe en meng dit door. Voeg de kom ‘natte massa’ van eieren, melk en olie, toe aan de kom met droge ingrediënten. Meng deze tot een egaal, klontjesvrij beslag. Voeg als laatste het kokende water toe en roer dit tot een soepel beslag. Het beslag is heel vloeibaar. 

Verdeel je beslag over de cupcake bakvormen en bak de cupcakes in ongeveer 20 á 25 minuten gaar. Laat de cupcakes kort afkoelen in de vorm voor je ze lost en verder laat afkoelen op een rooster.

Voor de mint crème (vulling en afwerking)
Klop de slagroom luchtig. Niet helemaal stijf, maar iets verder door als ‘yoghurt dikte’. Zet hem in de koelkast. Klop de roomkaas samen met de suiker en de pepermunt extract voor ongeveer 10 minten. Dit geeft de roomkaas tijd om luchtig te worden en de suiker om op te lossen. Tot slot, voeg de opgeklopte slagroom toe aan de roomkaas mix en spatel deze rustig door elkaar tot ze voldoende gemengd zijn (maar niet alle lucht eruit is). 

Voor de chocolade crème chantilly (vulling en afwerking)
Klop de koude slagroom luchtig. Niet helemaal stijf, maar iets verder door als ‘yoghurt dikte’. Voeg langzaam de suiker,  nesquick en cacao poeder toe. Klop tot een luchtige slagroom en bewaar in de koelkast tot gebruik.

Assemblage
Als de cupcakes zijn afgekoeld, pak je de spuitzak met chocolade crème chantilly erbij en spuit je op de buitenste rand van de cupcake een cirkel chocolade crème. Op deze cirkel spuit je een 2e, kleinere cirkel chocolade crème zodat er een soort lege holte ontstaat. In deze holte spuit je wat van de vulling van mint crème. Tot slot verstop je de mint crème onder een laatste laagje chocolade crème. Als laatste een topje muntblad en een tactisch geplaatste After eight chocolade om eventuele oneffenheden weg te werken. Ik zit klaar met mijn kop thee; tijd voor een cupcake!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: