Vanille vla gemaakt met een Tahiti Tahitensis Cru Raiatea vanillestokje. Vol van smaak en niet zo chemisch geel als in de supermarkt. Heel makkelijk thuis te maken met maar een paar ingrediënten.

Vanille is een prachtig product dat in mijn optiek is ondergewaardeerd. Dat we met ‘naturel’ en vanille dezelfde smaak aanduiden vind ik bizar. Vanille associëren we met een basis smaak, maar kan enorm fruitig of caramel smaken.
Dit jaar (2022) staat voor mij in het teken van vanille. Elke maand zal ik een recept delen waarin vanille de hoofdrol speelt. Januari: Vanille vla.

Tahiti Tahitensis Cru Raiatea vanille. Het is een van de meest exclusieve vanille ter wereld. De Tahiti Tahitensis Cru Raiatea vanillestokjes zij de royalty van het Thaitensis vanille ras. De gefermenteerde bonen zijn 2 tot 3 keer zo dik als de meeste andere soorten. De volle smaak en het sterk fruitige aroma van deze vanilleboon is in een woord geweldig en veel patisiers en ijsmakers zweren erbij.

Ingrediënten voor 4 kleine schaaltjes.
> 500 mL volle melk
> 90 gram suiker
> 20 gram maizena
> 2 eierdooiers
> 0,5-1 gram (snufje) zout
> Vanillestokje naar keuze (ik gebruikte een Tahiti Tahitensis Cru Raiatea vanille).

Bakgereedschap
> Steelpan (en warmtebron)
> Mengkom
> Kom
> Fijne zeef
>Garde

Bereiding
Snij het vanille stokje door in de lengte. Verwijder met je duim het merg. Verwarm 400 ml van de melk (dus niet alles) in een steelpan op het vuur. Voeg zowel het vanille merg en het stokje hieraan toe. Meng ondertussen de maizena met de suiker en roer deze goed door elkaar. Voeg hier de rest van de melk (100 mL) aan toe en roer dit tot een glad geheel. Het is belangrijk om alle klontjes eruit te hebben.

Wanneer de melk kookt voeg je een flinke scheut toe aan het maizena/suiker mengsel. Roer dit vervolgens goed door. Voeg tot slot dit verdunde maizena/suiker mengsel toe  aan de warme melk en breng deze weer aan de kook onder constant roeren. Dit zorgt ervoor dat de vla niet aankoekt of aanbrand. Laat de vlaongeveer 3 minuten zachtjes pruttelen, terwijl je blijft roeren.

Haal de pan van het vuur en haal de vla over een fijne zeef. Er zitten bijna altijd kleine klontjes in. Ik vind je vla heerlijk als deze nog een beetje warm is, maar ook koud is het genieten!

Vanille vla met stokje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: