Veel Nederlanders eten pindakaas op brood. Tegenwoordig zijn er allemaal smaken verkrijgbaar. Toch ben ik in de supermarkt of speciaalzaak nog geen vanille pindakaas tegengekomen. Zelf pindakaas maken is makkelijker dan je denkt. Laat je verassen en probeer het zelf ook eens!

Het klinkt misschien een beetje vreemd; pindakaas met vanille. Mijn schoonvader vond het ooit bij de supermarkt. Helaas is het begin dit jaar uit de handel gehaald. Te weinig verkocht. Heel jammer want het is ontzettend lekker! Tegenwoordig maak ik met regelmaat een paar potten, waar er altijd een paar van naar mijn schoonvader gaan. Ik heb altijd vanille in huis, omdat ik het een heel mooi product vind. Ik koop het meestal online bij Delicious-Vanilla.nl. Daar heb ik ook de Madagaskar bourbon silver label gekocht die ik in dit recept heb gebruikt.

90,88,246,249.166199

Ingrediënten
Voor 2 potten
> 500 gram ongezouten pinda’s
> 2-5 eetlepels pindaolie of arachideolie
> zout naar smaak
> 1 tl vanillesuiker
> 1 vanille stokje

Bakgereedschap
> Keukenmachine
> Oven

Bereiding
Verwarm de oven voor op 220˚C. Spreid de pinda’s uit op een bakplaat en rooster ze gedurende 15-20 minuten. Ze verbranden makkelijk, dus hou ze goed in de gaten vanaf het moment dat je ze gaat ruiken.

86,88,304,272.701508

Laat de pinda’s even afkoelen alvorens ze in een keukenmachine te stoppen. Snij het vanille stokje over dwars door. Voeg het merg en het vanille stokje samen met de  olie en vanillesuiker toe aan de pinda’s. Voeg naar smaak zout toe.

Vermaal de pinda’s tot je de gewenste dikte hebt bereikt. Zelf hou ik van gladde smeerkaas, maar als je van stukjes houd kun je wan korter malen. Ook kun je ervoor kiezen om wat extra olie toe te voegen om de pindakaas meer vloeibaar te maken.

Als de pindakaas helemaal is afgekoeld kun je deze in potjes doen en bewaren in de koelkast. Het kan zijn dat je een scheiding krijgt van de olie, maar als je even roert is je pindakaas zo weer goed. Je kunt hem tot 6 weken bewaren.

 

Je kunt natuurlijk eindeloos variëren met dit recept. Je kun andere noten of een mix gebruiken en in plaats van vanille kun je ook chocolade, sambal of kruiden toevoegen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: