Brownies zijn voor mij een van de lekkerste chocolade baksels. Toch ben ik zelden tevreden als ik ergens een brownie koop. Dit komt omdat de in de winkel verkrijgbare varianten vaak veel te droog zijn en meer op cake lijken. Soms heb je juist het andere uiterste, dan lijkt het weer of je een blok boter eet. Dit is een van de eerste recepten die ik optimaliseerde (wat dan ook tientallen bakpogingen heeft gekost). Deze brownies zijn niet droog, maar ook niet vet en hebben een heerlijk diepe chocoladesmaak. Ze zijn makkelijk te maken en ik heb er zelfs de bakwedstrijd op mijn werk mee gewonnen. Maken dus!

Ingrediënten
Voor het beslag
> 400 gram pure chocolade (minimaal 70%)
> 250 gram boter
> 250 gram donkerbruine basterdsuiker
> 80 gram bloem
> 3 eieren
> 1,5 tl bakpoeder

Voor de afwerking
> 50 gram witte chocolade
> 50 gram melk chocolade

Bakgereedschap
> Mixer met garde
> Bakblik 20x30cm
> Bakpapier
> Mengkom
> Magnetron
> Zeef
> Oven

Bereiding
Verwarm de oven voor op 165ºC. Breek 350 gram chocolade (dus niet alles) in kleine stukken en smelt deze samen met de boter in de magnetron: Zet de magnetron op de hoogste stand en smelt de chocolade in stappen door deze steeds maximaal 20 sec. te verwarmen, door te roeren en opnieuw te verwarmen. In dit artikel vertel ik je meer over de mogelijkheden van chocolade smelten en tempreren.

Neem een mixer met garden en sla de eieren totdat ze licht van kleur worden. Voeg vervolgens de basterdsuiker toe en ga door met mixen tot er een dikke, glanzende massa ontstaat. Schep in stappen de gesmolten chocolade erbij. Zeef de bloem boven de kom en voeg ook het bakpoeder toe. Schep het geheel rustig door elkaar.

Giet de mix in een ingevet bakblik (met bakpapier op de bodem) en plaats in het midden van de oven. Bak gedurende 35 minuten. Test de gaarheid door een satéprikker in de brownie te stekken. Deze is gaar als er nog wat vochtige kruimeltjes aan het stokje blijven plakken (dus niet droog).

DSC_2905.jpg

Laat de brownie eerst in de vorm afkoelen op een rek. Na 45 minuten de vorm omdraaien op het rooster en zonder bakvorm de brownie verder laten afkoelen.

Smelt in de magnetron langzaam de melk chocola en de witte chocola (apart). Vouw van bakpapier twee cornetjes en schep hier een van de twee soorten gesmolten chocolade in. Vouw de cornet dicht, knip het puntje er af en versier de brownie naar hartenlust. Gebruik voor de andere chocolade de andere cornet.

DSC_2911

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: