Flevoland: Urker dikkoek of Schokker moppen
Het was niet alleen lastig om voor deze provincie twee creaties te vinden, de keuze bleek ook lastig. Uit de poll kwam een 50/50, dus ik heb ervoor gekozen om de Schokker moppen te gaan maken, omdat ik deze (in tegenstelling tot de Urker dikkoek) niet warm hoef te serveren. Wat betekend dat ik mijn collega’s weer kan laten proeven.

Ik kwam er achter dat je het koekje alleen kunt kopen bij Bakkerij Hendrik Schaap in Emmeloord. Het originele recept is volgens mij geheim, maar er staat een recept op internet (te vinden op diverse websites). Hierin gebruiken ze roggebloem en tarwebloem in een gelijke verhouding. Ik heb de roggebloem vervangen door een kleinere hoeveelheid havermoutmeel en de hoeveelheid tarwebloem wat verhoogd. Daarnaast heb ik iets meer speculaaskruiden toegevoegd voor een wat sterkere smaak en ook een beetje cacaopoeder (meer voor de kleur).

Ingrediënten
> 140 gram tarwebloem (patent)
> 100 gram havermout (of havermoutmeel)
> 150 gram boter (op kamertemperatuur)
> 100 gram bruine basterdsuiker
> 0,5 eieren
> 1,5tl cacaopoeder
> 1 tl speculaaskruiden
> 4 gram bakpoeder (1/4e zakje)
> kristalsuiker (ongeveer 60 gram)

Bakgereedschap
> Keukenmachine
> Mengkom
> Deegroller
> Vershoudfolie

Bereiding
Maal de havermout vlokken in een keukenmachine tot een fijn meel. Doe de beide soorten bloem, de suiker, speculaaskruiden en het bakpoeder in een beslagkom. Kneed alles door tot een samenhangend geheel. Dit duurt eventjes. Voeg vervolgens het halve ei toe om er een samenhangend deeg van te maken. Verpak het deeg in plastic folie en leg het 1 uur in de koelkast.

Verwarm de oven op 175˚C en bereid een bakplaat voor met bakpapier. Haal het deeg uit de koelkast en kneed het nog even goed door zodat er weer wat soepelheid in het deeg komt. Rol het vervolgens uit tot een rol van ongeveer 3cm doorsnede. Strooi wat kristalsuiker op je werkblad achter de rol en draai de rol er doorheen.

33,35,283,287.692108

Snij vervolgend de rol in plakken van ongeveer 1cm dik en leg deze op de bakplaat. Zorg dat de koekjes ongeveer 2cm uit elkaar liggen. Ze lopen tijdens het bakken een beetje uit. Bak de koekjes in 15 tot 20 minuten gaar in het midden van de oven. Laat ze vervolgens helemaal afkoelen op de bakplaat.

92,78,281,270.364960

1 Comments on “Hollandse Glorie: Schrokker moppen”

  1. Pingback: Bak-Uitdaging: Hollandse Glorie – Didilicious by Diënty

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: