Vorig jaar heb ik geleerd hoe ik deze redelijk onbekende lekkernij thuis kan maken. Chocoladebatons zijn een soort chocolade schuimpjes die wegsmelten op je tong en bij mij in huis zijn ze een grote hit. Het is een kleine uitdaging, omdat je snel moet werken. Maar als je alle stappen volgt is het goed te doen om ze zelf te maken. Daarnaast zijn ze zijn verslavend lekker!

Ingrediënten
Voor de meringue
> 260 gram suiker
> 110 ml water
> 100 gram eiwit
> 66 gram fijne suiker

Voor het chocoladebeslag
> 80 gram fijne suiker
> 40 ml water
> 55 gram cacaopoeder
> 25 gram boter

Eventueel ter afwerking:
> pure chocolade

Bakgereedschap
> Staande mixer met garde
> Steelpan (en warmtebron)
> Bakpapier
> Mengkom
> Oven
> Spuitzak en spuitmondje

Bereiding
Zet een steelpan op het vuur met de 260 gram suiker en 110 ml water en breng dit aan de kook. Zodra het suikerwater kookt, klop je voor de meringue de eiwitten luchtig in een keukenmachine op de hoogste stand. Voeg de 66 gram suiker toe als de eiwitten stevig beginnen te worden. Blijf kloppen tot ze luchtig en stijf zijn. Leg intussen vast een plaat met bakpapier en een spuitzak klaar.

Als het suikerwater een temperatuur van 120˚C heeft bereikt, voeg je het in een dun straaltje toe aan het opgeklopte eiwit terwijl je de machine op de laagste stand laat draaien. Laat de meringue al kloppend een beetje afkoelen (maar niet koud kloppen) en ga verder met het chocoladebeslag.34,35,262,276.932007

Kook voor het chocoladebeslag de 80 gram fijne suiker met de 40 ml water tot de suiker is opgelost. Haal vervolgens de pan van het vuur en roer de cacaopoeder en de boter erdoorheen met de hand. Je krijgt nu een stevig beslag dat hard word als het te veel afkoelt (mocht dit gebeuren, warm het dan op het vuur weer een klein beetje bij).

DSC_0027_1540159844621.JPGMeng nu ongeveer een derde van de meringue door het chocoladebeslag  (familie maken). Zorg dat het goed gemengd is en meng daarna ook de rest van de meringue erdoor.  Vul vervolgens een spuitzak met het chocolade meringue mengsel.

Spuit langwerpige batons op de met bakpapier beklede bakplaat van ongeveer 8 centimeter. Laat de batons vervolgens 60 minuten drogen op kamertemperatuur.

DSC_0029_1540159844221.jpgBak tot slot de batons op 130˚C in de oven gedurende circa 20 minuten.  Laat de batons volledig afkoelen op de bakplaat.

Eventueel kun je pure chocolade smelten en de chocoladebatons hierin dopen met de onderkant.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: