De lekkerste recepten verzin je op de vreemdste manieren. Zo ook dit recept. Van een eerder gemaakte taart had ik eiwitten over. Vaak maak ik daar meringue van, maar ik had net chocoladezoenen gemaakt, dus had niet zo veel zin om dit weer te maken. Daarnaast had ik ook nog monchou in de koelkast liggen dat op de datum was; het idee voor deze Meringue Mon Chou taart was geboren.

Voor mij was lange tijd MonChoutaart met een bastogne bodem en kersen vlaaienfruit vaste prik op verjaardagen. Naast de appeltaart maakte ik hem elk jaar en ook als ik op verjaardagsbezoek ging, was dit een van de meeste zelf gemaakte taarten. Ook daarom is het leuk om een twist te geven aan dit, voor mij o zo bekende taartje.

Ingrediënten voor 1 taart van Ø 22cm
Voor bodem
> 220 gram koekjes naar keuze (bijvoorbeeld zandkoekjes, spritsen, bastogne of speculoos koekjes)
> 85 gram boter

Voor de vulling:
> 400 gram MonChou zacht en luchtig (2 bakjes)
> 120 gram eiwit
> 20 +100 gram suiker
> 60 ml water
> 6 gram bladgelatine
> 10 mL vanille extract

Verder nodig
> 250 gram (vlaai)topping naar keuze.

Bakgereedschap
> Springvorm van Ø 22cm
> Steelpan (en warmtebron)
> Mixer met garde
> Mengkom
> Acetaatfolie (optioneel)

Bereiding
Voor de bodem
Pak een springvorm Ø 22cm (met bakpapier op de bodem) en bedek de randen met acetaatfolie. Verkruimel de koekjes in een keukenmachine of maal ze op een andere manier fijn. Smelt de boter in een pannetje en voeg de kruimels hier aan toe. Roer ze goed door tot alle koekjes een beetje vochtig zijn met vet. Pak de springvorm en stort hierin het koekmengsel. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de bodem en druk het geheel goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet de springvorm vervolgens in de koelkast om uit te harden.

Voor de vulling
Zet de blaadjes gelatine te week in ruim water. Breng in een steelpan 100 gram suiker met 60 ml water aan de kook en zet intussen de eiwitten klaar. Zodra het suikerwater kookt, klop je de eiwitten op in de keukenmachine. Dit mag op de hoogste stand. Als ze goed stevig zijn, voeg je langzaam de resterende 20 gram suiker toe aan de eiwitten.

Intussen zal je suikerwater een temperatuur van 120˚C bereiken. Als dit zo ver is, zet je de keukenmachine op de aller laagste stand. Voeg nu in een keer (maar met een heel dunne straal!) al het suikerwater toe aan het eiwit. Plaats de steelpan niet terug op het vuur of fornuis, maar zet deze even op een onderzetter weg.

Laat de keukenmachine op de laagste stand draaien. Na 2 a 3 minuten is het pannetje nog steeds warm en dat kun je goed gebruiken om de gelatine op te lossen. Pak de blaadjes gelatine erbij en schut deze uit zodat het meeste water eraf is (niet uitknijpen!) en doe dit in het pannetje. De gelatine zal nu langzaam smelten. Als deze geheel gesmolten is voeg je deze langzaam (in een dun straaltje) toe aan de meringue. Laat dit nog even draaien totdat alles is afgekoeld en goed gemengd.

dsc_0279.jpg

Doe de MonChou in een andere kom en klop deze (eventueel met de hand) los. Doe het vanille extract erbij en roer het tot een egale massa. Voeg eerst 1/4e van de meringue toe aan de MonChou en meng dit goed door. Meng vervolgens de rest van de meringue zo luchtig mogelijk door het MonChou mengsel. Pak de springvorm met koekbodem uit de koelkast en giet het MonChou/meringue mengsel in de springvorm. Plaats de taart terug in de koelkast en laat de taart minimaal 3 uur opstijven.

DSC_0295.JPG

Assemblage
Pak de taart uit de koeling als deze geheel is opgesteven. Verwijder de springvorm en laat de acetaatfolie nog even zitten. Kies een vlaaifruit of confituren naar keuze en bedek de bovenkant van de taart hiermee. De topping van deze taart was ‘apfel birne grütze’ van dr oetker. Dit heb ik gekocht in Duitsland en is in Nederland niet verkrijgbaar. Voor de foto hieronder heb ik rode vruchten compote gebruikt. Je kunt natuurlijk zelf een vruchtencompote maken of kant en klaar vlaaienfruit gebruiken.

IMG_20190309_163841_553.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: