Mijn man en ik zijn echte soepliefhebbers. Zeker een keer per week bestaat bij ons de avondmaaltijd uit een heerlijke huisgemaakte soep. Een vers broodje uit de oven past daar natuurlijk perfect bij. Als ik de tijd heb vind ik het heerlijk om deze kruidige broodstengels met cashewnoten te maken.

Ingrediënten voor 10-12 broodstengels
Voor het deeg:
> 250 gram tarwebloem
> 135 gram water
> 10 gram verse gist
> 5 gram zout

Voor de vulling:
> 150 gram cashewnoten
> 1 el korianderzaad
> 0,5 el komijnzaad
> 0,25 el zwarte peper

Bakgereedschap
> Mengkom
> Koekenpan met warmtebron
> Vijzel
> Deegroller
> Oven
> Plastic folie

Bereiding
Voor de broodjes
Doe de bloem in een mengkom en wrijf de verse gist er boven fijn. Meng het gist goed door de bloem en voeg vervolgens ook het zout toe. Voeg 80% van het water (lauw-warm) toe en meng tot je een  zacht en soepel deeg hebt. Hoeveel water er nodig is, verschilt per bloem soort. Blijf vocht toevoegen (eventueel meer dan de 135 gram aangegeven in dit recept) totdat je een mooi soepel en elastisch deeg hebt. Di kan 10-15 minuten duren. Vorm tenslotte het deeg tot een bal. Leg deze bal terug in de mengkom en laat deze, afgedekt met plastic, op een warme plek 1 uur rijzen tot het volume verdubbeld is.

Voor de vulling
Zet een koekenpan op een warmtebron en rooster de komijnzaadjes en korianderzaadjes (droog) tot je ze gaat ruiken. Als de zaadjes zijn afgekoeld, vermaak ze dan in een vijzel. Hak de cashewnoten fijn en doe deze, samen met de komijnzaadjes en korianderzaadjes in een kom. Voeg naar smaak zwarte peper toe.

Samenstellen
DSC_0013_1516660515955Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een dikte van 2 centimeter. Strooi het kruidige notenmengsel uit over het deeg en druk het een beetje aan. Vouw het deeg dubbel en rol het opnieuw uit tot een lap van 20 bij 30 centimeter met een dikte van 1 cm. Snij het deeg nu in 10-12 repen. Leg de repen op een met bakpapier beklede bakplaat met voldoende ruimte tussen de stengels. Draai de uiteinde van de deegrepen rond, totdat je een mooie spiraalvorm hebt. Dek de spiralen af met een doek en laat deze nog 30 minuten narijzen.

Verwarm de oven voor op 220ºC. Bak de broodstengels in het midden van de oven gedurende 10-15 minuten totdat ze goudbruin en gaar zijn. Zelf eet ik ze het liefste als ze nog een beetje warm zijn, maar je kunt ze het beste laten afkoelen op een rooster.

DSC_0016_1516660517090

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: