Tijd voor het eerst Groenten en Fruit Bakgeval! Jullie hebben via mijn instagram story een reeks groenten en fruit door kunnen geven. Ik heb een selectie gemaakt  (5 van elk) en de eerste groente is pompoen! Nu leek het me leuk om geen taart of cake te maken (daar denkt iedereen waarschijnlijk als eerste aan). Vandaar dat het koekjes zijn geworden! Om er een zomerse twist aan te geven heb ik de pompoen gecombineerd met kokos en limoen.

Tussen alle pompoen verzoekjes zat ook een specifieke voor de flespompoen. De Cucurbita moschata ook wel bekend als de butternut is een kleine tot middelgrootte pompoensoort. De vorm is vaak fles of peerachtig, al heb ik van mijn eigen moestuin ook wel heel dikke exemplaren geoogst. Het gewicht van een pompoen ligt vaak tussen  de 1 en 2kg. Groot voordeel van deze specifieke pompoen soort is dat hij weinig pitjes bevat en ook nog eens leek lang houdbaar is. Ik heb deze koekjes gemaakt begin mei met een van de laatste pompoenen van mijn oktober oogst. Als je hem bij kamertemperatuur houd, kun je deze butternut pompoenen dus ook nog eens lang bewaren.

Zelf gebruik ik graag pompoen in de avondmaaltijd. Hoewel iedereen natuurlijk bekend is met pompoensoep, vind ik het ook heerlijk om pompoen in brood te verwerken. Mijn favoriete manier van pompoen blijft toch wel in de risotto. Voor nu dus echter een zoete twist. De structuur van deze koeken is erg bijzonder, omdat het een beetje op cake of spekkoek lijkt.

Ingrediënten voor 12 koeken
Voor het beslag
> 250 gram pompoen
> 200 gram bloem
> 80 gram witte basterdsuiker
> 75 gram boter
> 50 gram kokosrasp
> 50 gram santen
> 8 gram bakpoeder
> 1 limoen (geraspte schil en sap)
> 1 ei
> snufje zout

Voor het glazuur
> 100 gram poedersuiker
> 2tl citroensap

Bakgereedschap
> Keukenmachine
> Pan en hittebron
> Oven met bakplaat en bakpapier
> Rasp of zesteur
> Citruspers
> Dunschiller
> Mengkom
> Snijplank en mes
> Grote en kleine spuitzak

Bereiding
Voor het beslag
Schil de pompoen met een dunschiller. Verwijder de zaden en dradige stukken en snij de pompoen in blokjes. Zet een pan met water op het vuur en kook de pompoen tot deze goed gaar is. Je hebt voor dit recept 250 gram gekookte pompoen nodig. Van de rest kun je heerlijke soep, risotto of brood maken. Laat de pompoen helemaal afkoelen voor je verder gaat.

Verwarm je oven voor op 170°C. Doe de stukken pompoen samen met de boter, santen en de basterdsuiker in een keukenmachine en maal tot een fijn en egaal beslag. Haal de schil van de limoen met en zesteur of een rasp. Let hierbij op dat je niet de witte onderlaag van de schil meeneemt. Snij de limoen door en pers zoveel mogelijk sap uit. Voeg het limoen sap, de rasp, het ei en het zout toe aan het mengel in de keukenmachine en mix dit nogmaals kort door. Meng de bloem met het bakpoeder en spatel dit vervolgens door het mengsel in de keukenmachine. Breng het geheel over in een grote spuitzak. Verdeel het zachte deeg over 12 koeken op een met bakpapier beklede bakplaat (3 rijen van elk 4 koeken). Maak je handen een klein beetje nat en druk de spuittoppen van het deeg aan, zodat je mooie, gladde koeken krijgt. Bak de koeken 15 tot 20 minuten in de oven tot de eerste net gaan kleuren. Als je ze te lang bakt, worden ze droog. Laat de koeken afkoelen op een rooster.

Voor het glazuur
Zeef de poedersuiker. Voeg de citroensap toe en roer tot een dik papje ontstaat. Blijf roeren tot het glazuur een beetje glanst. Is het nog wat dik? Voeg dan nog een heel klein beetje water toe. Is het te dun? Voeg dan nog wat poedersuiker toe. Doe het glazuur in een kleine spuitzak of een cornetje en maak een strepenpatroon over de koekjes heen.

DSC_0366.JPG

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: