Ik ben een echte traditionele bakster. Daarmee bedoel ik dat ik graag roomboter, suiker en eieren gebruik. De ‘gezonde baksels’ zijn niet echt aan mij besteed. Tenminste: niet onder het motto: ‘dit is gezonder’. Omdat ik steeds vaker glutenvrij bak en laats zelfs een vegan verzoek kreeg, besloot ik me toch eens op dit bakpad te begeven. Na wat zoeken viel mijn keus op dit boek; puur zoet van Mariette van Tuyl. Ik kocht het boek en ging er mee aan de slag. In deze review deel ik graag mijn bevindingen met je.

Over de schrijver:
Mariette van Tuyl is een Amsterdamse foodblogger, freelance foodfotograaf en altijd werkzaam (geweest) in communicatie en media. In 2013 is ze haar blog Zoetrecepten begonnen. Hier deelt ze haar recepten, inspiratie en kennis. Uitgangspunt is dat ze hierbij natuurlijke ingrediënten gebruikt. Ook bevatten haar recepten wat minder vet of koolhydraten dan de meer gangbare varianten. Naast de gezondere aanpak zijn er ook relatief veel glutenvrij, lactosevrij of vegan recpten te vinden. Puur zoet is haar eerste boek.

Coco karamel
Coco karamel

Over het boek:
Puur zoet is het eerste boek van Mariette en is uitgegeven door Forte Culinair. Het boek bevat 84 recepten waarvan een heel groot deel glutenvrij of veganistisch is (dus zonder dierlijke producten). Een kleurrijk boek met heldere foto’s en een vrolijke Mariette die je toch over de streep weet te halen om het ‘gezonde bakken’ eens echt te proberen. Ook haar zoete recepten zijn niet 100% gezond, maar het gaat om bewust bakken. Daarbij hoort een balans van (on)gezond snoepen van lekkers. Dit boek is een mooie manier om je te inspireren.

Deze hoofdstukken van het boek zijn als volgt ingedeeld:
> De Basis: Van taartbodem tot kokoskaramel
> Ontbijt: Van granola tot ontbijttaart
> Tussendoor: Van crackers tot abrikozenballetjes
> Koek: Van gevulde walnootkoek tot volkoren eierkoeken
> Taart: Van kwarktaart tot carrotcake
> Feest: Van plaatcake tot truffels
> Toetjes: Van lava-cakes tot panna-cotta

Een groot pluspunt is dat het eerste hoofdstuk ‘Van Zondingen naar Gezondigen’ een paar goede tips & tricks geven over de ingrediënten die je normaal gebruikt. Hierbij volgt een hoofdstuk over de ingrediënten waarin staat aangegeven hoe je ze nu kunt vervangen en je baksel dus gezonder kunt maken. Ze gaat ook in op de ‘spelregels’ en geeft aan waarom je soms producten niet een-op-een kunt vervangen. Dit beschrijft ze voor meel, noten, pitten en zaden, vetten, fruit, zoetmiddelen, smaakmakers, peulvruchten, vocht en tot slot de rijs- en bindmiddelen.

Door al deze toevoegingen en informatie kun je in de rest van het boek (en alle andere boeken in je kast thuis) de recepten aanpassen zodat de baksels geschikt zijn voor mensen met een specifiek voedingspatroon of een intolerantie.

Na deze informatieve start volgen er een aantal basis recepten waarmee je vertrouwd kunt raken met de reeks nieuw ontdekte bak ingrediënten en smaken. Wat ik zelf erg leuk vind is dat veel van deze recepten, voor een taartbodem, notenpasta of karamel, in latere recepten terugkomen.

De recepten staan allemaal op alfabetische volgorde achterin vermeld, wat makkelijk is met zoeken naar specifieke recepten. Bij elk recept staat niet alleen weergegeven voor hoeveel je maakt, maar ook of het glutenvrij, lactosevrij of vegan is.  Heel overzichtelijk. Daarnaast vind ik een dikke plus dat er vermeld staat hoe lang je deze zoetigheden kan bewaren.

DSC_0188_1556738825740.JPG
Cashewnotenpasta

Wat bijzonder fijn werkt is dat alle recepten steeds op een pagina staan. Gecombineerd met een prachtige foto van het eindresultaat maakt dit dat je niet hoeft te bladeren tijdens het bakken. Lekker praktisch en zo blijft het boek nog een beetje schoon! Voor mij persoonlijk is het een minpuntje dat bij elk recept niet staat weergegeven welke materialen je nodig hebt. Dit betekend dat je het recept eerst helemaal moet doorlezen om te kijken hoe groot je bakvorm moet zijn of welke andere apparatuur je nog meer nodig hebt. Klein dingetje misschien, maar toch iets dat me opvalt. Overigens is een recept eerst doorlezen iets wat ik altijd aanraad.

De recepten:
Persoonlijke mening van mij: Het belangrijkste van een kookboek is dat de recepten kloppen en thuis goed uitvoerbaar zijn. Daarom ga ik zelf altijd aan de bak met minimaal 3 recepten voor een review. Zo zijn ook de foto’s tot stand gekomen die je ziet verspreid in dit artikel. Dus op een vrije dag kwam Melanie weer naar mijn huis om samen een reeks gluten vrije dingen te bakken.

Omdat we nog meer gingen maken had ik als voorbereiding de dag ervoor alvast de gezouten coco karamel gemaakt. Heel simpel  om deze kokos karamel te maken en bovendien dummy proof , maar WOW….. Echt WOW! Wat een smaaksensatie is dit! De week er op heb ik gelijk een voorraad gemaakt. Deze karamelgek is verkocht!

Beide zijn Melanie en ik groot fan van de smaak van kaneel. Toen ik het recept tegenkwam van de smeuïge kaneelkoeken, was deze dan ook per direct genomineerd tot potentieel baksel voor dit review. Verrassend genoeg maakt dit specifieke recept gebruik van kikkererwten. In het recept ging ook een cashewnoten pasta. Ook deze was makkelijk om te maken en heerlijk van smaak. Ik begrijp niet dat mensen nog notenpasta’s kopen in de supermarkt. Hoewel we de hoeveelheid kaneel voor de koeken ruim genomen hadden, ben ik niet zo weg van deze koeken. Ze smaken een beetje vreemd weeïg en brokkelen ook uit elkaar. Iets minder geslaagd dus.

Voor de lions hadden we de gezouten kokos karamel nodig en ook gepofte quinoa. Ik vond het allemaal erg bijzonder en intrigerend. Wederom makkelijk om te maken en de smaak: echt heerlijk. Maaike (mijn vegan collega) heeft ze dubbel en dwars goedgekeurd net als mijn vriendin Mathilde (bride to be), die ze als snacks bij haar bruilft wil. Zelf heb ik er al zo veel van op dat de grens gezond/ongezond toch wel overschreden is. Jammer dan, ze zijn gewoon te lekker. Inmiddels heb ik ze ook al meerdere malen gemaakt in een iets door mijzelf aangepaste variant.

De lijst met ingrediënten is iets anders dan ik gewend ben. De gebruikelijke meel, suiker, ei en boter die ik altijd pak als ik ga bakken, was niet helemaal toereikend voor de recepten. Ik heb altijd wel noten, pitten en zaden in huis, maar voor kikkererwten en ahornsiroop moest ik toch even op pad. Overigens betekend dit niet dat je er lang naar moet zoeken. Als je een grote supermarkt in de buurt hebt, is de kans aannemelijk dat je daar echt alles vind wat je nodig hebt.

DSC_0228_1556738732104.JPG
Lion repen

Mijn oordeel:
Ik ben een levensgenieter die gelooft in balans, dus gezond zoet is iets waar ik erg skeptich over ben. Liever een klein beetje echt lekker (als traktatie), dan heel veel semi gezond. Ik heb wel geëxperimenteerd met het ‘gezonde’ bakken door recepten van anderen uit te proberen en heb zelfs een cursus bakken met groenten (zonder geraffineerde suikers) gevolgd. Om heel eerlijk te zijn werd ik daar niet blij van. Waarom niet? Vaak ziet het er niet lekker uit en komt de smaak niet in de buurt van wat het probeert te zijn. Ik ga dan ook niet mee met de gezonde movement, maar zoek eerder de balans. Toch, met de komst van zowel een vegan, als een gluten intolerante collega wil ik ze toch niet teleur stellen. Ik bak heel veel en mijn collega’s scheep ik op met de taak om al mijn creaties weg te werken.

Voor mijn gevoel heeft Mariette bij het schrijven van dit boek een andere insteek gehad dan veel andere ‘gezonde bakkers’. De recepten in dit boek zijn niet benaderd vanuit de hoek ‘hoe kan ik in dit baksel ingrediënten vervangen zodat het toch hetzelfde smaakt’, maar eerder ‘hoe maak ik iets lekkers zonder deze specifieke ingrediënten’. De baksels zijn goed uitgedacht en zijn op zichzelf staande, heerlijke gezonde creaties (en dus geen gezonde versies van….).

Ik heb voor mijn gevoel dan ook erg veel aan dit boek. De uiterst verrassende (en zeer verslavende) kokos karamel is niet meer uit mijn keukenkastje weg te denken. Ook de lions heb ik inmiddels al veel vaker gemaakt. Dit boek is het eerste waar ik naar grijp als het om vegan gaat. Voor de gezondere bakkers onder ons is dit echt een aanrader.

Puur Zoet – Mariette van Tuyl – Forte Culinair – ISBN 9789462501935 – € 24,99

DSC_0254_1556738235956.JPG
Smeuïge kaneelkoeken

1 Comments on “Puur Zoet van Mariette van Tuyl”

  1. Pingback: Lion bites – Didilicious by Diënty

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: