Havermout en koekjes gaan heel goed samen. Toen ik (lang geleden) stage liep in Engeland heb ik bij Millie’s cookies de allerlekkerste havermoutkoekjes ooit gekocht. Ze stonden met een soort marktkraam op het station. De koeken waren smeuïg en zacht met heerlijk precies genoeg kaneel en rozijnen. Terug in Nederland heb ik diverse malen geprobeerd om ze na te maken. Mislukking op mislukking volgde. Inmiddels heb ik onderstaand recept samengesteld waar ik eindelijk tevreden mee ben.

Ingrediënten 
Voor 16 koekjes
> 100 gram  havervlokken
> 100 gram rozijnen
> 90 gram boter (op kamertemperatuur)
> 90 gram bruine basterdsuiker
> 80 gram bloem
> 1 ei
> 2 gram (0,5 tl) bakpoeder
> 0,5tl kaneel
> 0,5 tl speculaaskruiden
> snufje zout

Bakgereedschap
> Mengkom
> Oven

Bereiding
Verwarm de oven voor op 150˚C. Week de rozijnen in water voor ongeveer 10 minuten. Dep daarna de rozijnen droog. Meng in een kom de suiker samen met de boter en het zout goed door. Ik doe dit het liefste met de hand, maar je zou ook een spatel of pollepel kunnen gebruiken. Voeg het ei toe en meng weer goed door.

Meng de bloem met de bakpoeder. Voeg dit bakmeel vervolgens toe aan het botermengsel en werd dit door tot een goed gemengd geheel. Het mengsel is zeer plakkerig. Doe de havermout en de kruiden mij het mengsel en meng dit helemaal door. Als aller laatste voeg je de rozijnen toe en meng je deze nog door. Het mengsel blijft plakkerig.

Pak een bakplaat met bakpapier. Verdeel de koekjes in 4 rijen van elk 4 koekjes. Zelf maak ik 16 hoopjes van ongeveer gelijke grote en druk deze vervolgens plat. Bak de havermoutkoekjes gedurende 10-12 minuten op 150˚C. Laat de koekjes na het bakken afkoelen op de plaat.

DSC_0120.JPG

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: