In deze Decembermaand ontkom je hier in Duitsland natuurlijk niet aan de Weihnachtskekske: Kerstkoekjes. Kokosmakronen is geen typfout. De Duitse variant lijkt totaal niet op de Nederlandse. Er zit geen meel in en na het bakken worden de koekjes een stuk harder.

Inmiddels zijn er ook van dit koekje diverse recepten en varianten in omloop. De buitenkant is kan worden voorzien van een laagje chocolade of er worden smaken toegevoegd aan de vulling. Ik besloot ook voor de laatste optie te gaan en voegde Lebkuchengewürz toe.

Als Nederlandse bakker ben ik me bewust van onze Hollandse koekjes cultuur. Ik had dan ook nooit deze verscheidenheid aan Duitse kerst koekjes verwacht! Zo veel nieuwe koekjes die ik nog nooit eerder geproefd of gebakken heb!?! Daar moet ik natuurlijk iets mee doen. Ik heb diverse recepten uitgeprobeerd, aangepast en weer verder geoptimaliseerd. Mijn Duitse collega’s hebben uitvoerig getest en uiteindelijk goedgekeurd. Daarom in december: elke week een ander recept van een typisch Duits kerstkoekje. Op de donderdag een typische Weihnachtsplätzchen en op de vrijdag een  Weihnachtskekse recept.

Ingrediënten voor ongeveer 40 stuks
> 240 gram kokosrasp
> 160 gram poedersuiker
> 120 gram eiwitten (4 M eieren)
> 40 owl/eetpapier cirkels (mini-oblaten)
> 2 tl Lebkuchengewürz
> 0,5 gr zout

Bakgereedschap
> Mixer met garde
> Bakplaat met bakpapier
> Spuitzak of 2 lepels
> Oven

Bereiding
Klop de eiwitten stevig op. Voeg op het einde de poedersuiker, Lebkuchengewürz en kokosrasp toe. Meng alles goed door tot een egaal beslag. Doe het beslag in een spuizak.

Verwarm de oven voor op 150°C en leg een bakplaat met bakpapier klaar. In Duitsland verkopen ze uiteenlopende maten bak-oblaten. Dit is een soort eetpapier. Ik heb ervoor gekozen om de koekjes op deze oblaten te spuiten, maar ik weet dat ze in Nederland moeilijk te vinden zijn. Je kunt hiervoor gewoon eetpapier of owl gebruiken. Leg de owl cirkels (mini-oblaten) klaar op de bakplaat en spuit toeven beslag op de owel.

Als de bakplaat vol is en de oven warm, kun je de Kokosmakronen in het midden van de oven gedurende 10-12 minuten bakken. Laat ze afkoelen op een rooster.

kokosmakronen 1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: