In deze Decembermaand ontkom je hier in Duitsland natuurlijk niet aan de Weihnachtsplätzchen: Kerst koekjes die je op de bakplaat maakt. Schokoladenorangeplätzchen zijn chocolade koekjes met sinaasappel smaak. Afgewerkt met een sinaasappelglazuur en kerstmis sprinkles.

Als Nederlandse bakker ben ik me bewust van onze Hollandse koekjes cultuur. Ik had dan ook nooit deze verscheidenheid aan Duitse kerst koekjes verwacht! Zo veel nieuwe koekjes die ik nog nooit eerder geproefd of gebakken heb!?! Daar moet ik natuurlijk iets mee doen. Ik heb diverse recepten uitgeprobeerd, aangepast en weer verder geoptimaliseerd. Mijn Duitse collega’s hebben uitvoerig getest en uiteindelijk goedgekeurd. Daarom in december: elke week een ander recept van een typisch Duits kerstkoekje. Op de donderdag een typische Weihnachtsplätzchen en op de vrijdag een  Weihnachtskekse recept.

Ingrediënten voor ongeveer 30 stuks
Voor de koekjes
> 200 gram bloem
> 120 gram boter
> 80 gram fijne kristalsuiker
> 20 gram cacaopoeder
> 20 gram nesquik (chocolademelkpoeder)
> Fijn geraspte schil van 1 sinaasappel (bio)
> 1 tl vanille extract
> 0,5 gr zout

Voor de icing
> 70 gram poedersuiker
> 1 a 2 el helder sinaasappelsap of citroensap

Verder nodig
> Sprinkels naar keuze

Bakgereedschap
> Staande mixer met vlinder (Bischopshaak)
> Bakplaat met bakpapier
> Deegroller
> Scherp (glad) mes
> Oven
> 2 extra vellen bakpapier en plakband (optioneel)

Bereiding
Snij de boter in kleine blokjes. Klop de boter kort los en meng vervolgens de kristalsuiker, het vanille extract, de fijn geraspte schil van 1 sinaasappel en het zout erdoor tot een egale massa. Voeg de bloem toe en meng kort tot een egaal en samenhangend deeg. Pak het deeg in met vershoudfolie en leg het voor minimaal een uur te rusten in de koelkast.

Als het deeg is afgekoeld, kun je de oven voorverwarmen op 170°C. Leg een bakplaat met bakpapier klaar. Haal het deeg uit de koelkaste en vorm het tot een rol van 3cm dik. Snij met een glad (en vooral scherp) mes de rol op in plakken van 2-3mm dik. Leg de koekjes met een beetje tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat.

Als de bakplaat vol is en de oven warm, kun je de koekjes in het midden van de oven gedurende 10-12 minuten bakken. Laat ze zo’n 10 a 15 minuten afkoelen op de plaat alvorens je ze verder laat afkoelen op een rooster.

Voor de icing meng je 1 a 2 el helder sinaasappelsap of citroensap met de poedersuiker. Ik hoor je bijna denken: ‘helder sinaasappelsap?’. Je kent vast de gele en groene flesjes ‘kant en klaar’ limoensap en citroensap die je in de supermarkt vind. Bij sommige Nederlandse supermarkten, verkopen ze ook een sinaasappel variant. Heb je die niet? Geen probleem; gebruik dan citroensap.

Tijd voor de afwerking, koekje voor koekje. Stop een koekje met de bovenkant in de icing en haal hem er weer uit met een herhaalde terugtrekkende beweging. Hierdoor blijft er niet te veel icing op het koekje zitten. Bestrooi het koekje met je (kerst) sprinkels en laat 15-20 minuten drogen, totdat de icing is uitgehard. Hoe meer vocht je bij je icing hebt, hoe langer het drogen duurt. Is je icing niet vochtig genoeg, dan kun je niet goed dippen. Het is even zoeken naar de goede consistentie. Voeg eventueel wat extra suiker of vocht toe.

Schokoladenorange Weihnachtsplätzchen 3

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: