Koffie met een punt appeltaart: Nederlandser kan het bijna niet, dus ik moest mijn Duitse collega’s voorstellen aan deze typische lekkernij. Bij dit recept maak ik (naast appels) gebruik van abrikozen en heb ik ook walnoten in de vulling zitten. Op de bodem heb ik een laag amandelspijs zitten, zodat de bodem niet te sompig word. Als laatste heb ik wat speculaaskruiden door het deeg gedaan, wat een mooi donker deeg geeft en een lekkere smaak.

Ingrediënten
Voor het deeg
> 350 gram patentbloem
> 2 tl bakpoeder
> 175 gram witte basterdsuiker
> 250 gram boter
> 3/4 ei (rest om te bestrijken)
> 3 gram koek en speculaas kruiden
> snufje zout

Voor de vulling
> 7 grote appels (goudrenetten)
> 1 blik abrikozen op sap (227g)
> 75 gram witte basterdsuiker
> 50 gram rozijnen
> 1 tl citroenrasp
> 7 gr kaneel
> 1 el vanille-extract

Verder nodig
> 120 gram amandelspijs

Bakgereedschap
> Taartvorm Ø 26 cm
> Bakpapier
> Mengkom
> Oven

Bereiding
Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een samenhangend deeg van. Als je een bal kunt vormen van het deeg, is het goed. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast. Ik maak het deeg vaak een dag van tevoren. Dan kan het de hele nacht in de koelkast liggen ‘rijpen’’ en trekken de kruiden goed in het deeg.

Haal je deeg uit de koelkast. Vet vervolgens een springvorm van 26 centimeter in met bakspray (of boter). Op de bodem van de vorm plaats ik altijd bakpapier. Kneed het deeg nog even kort door. Bekleed de bodem en zijkant van de springvorm met 60% van het deeg. Dit kun je doen door een mooie egale plak te maken van je deeg en deze in de vorm te plaatsen. Zelf doe ik dit bij appeltaart nooit, maar klieder ik een beetje aan door het deeg in de vorm te drukken en met mijn vingers uit te spreiden. Zo heb ik als kind appeltaart gemaakt omdat we geen deegroller in huis hadden en zo doe ik het eigenlijk nog steeds (ook al heb ik er inmiddels zelfs 3).

Niemand houd van appeltaart met een zompige bodem. Om dit te voorkomen (en de taart nog lekkerder te maken) verdeel je het amandelspijs over de bodem. Makkelijkste is om het te verkruimelen, te verdelen en vervolgens aan te drukken. Hierdoor ontstaat een soort isolatielaag waardoor het fruitvocht niet in de bodem trekt.

Verwarm de oven alvast voor op 180 °C (boven en onder warmte). Week de rozijnen in water (eventueel met een scheutje likeur) en laat deze 10-15 minuten staan. Schil intussen de appels en snijd ze in partjes. Giet de rozijnen af en dep ze droog. Snijd de abrikozen (of perziken) in stukjes even groot als de appelpartjes. Doe de appelpartjes samen met de abrikozen, rozijnen, de suiker, vanille extract en de kaneel in een kom en meng deze goed door. Doe de vulling in de taartvorm en druk deze goed aan.

Voor de top kun je stroken van de overige 40% van je deeg maken. Bij deze taart heb ik  hiervoor de Wilton Silicone Pie Crust Mold gebruikt (non-spon). Vind dat dit wel een gaaf effect geeft, maar je kunt natuurlijk doen waar je zin in hebt.  Als de bovenkant van de taart te donker dreigt te worden, bedek deze dan met een stukje aluminiumfolie. Laat de taart helemaal afkoelen voordat je de springvorm verwijdert.

img_20191201_004531_7956803391719863911712.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: