Ofwel Marzipanecke mit Amarenakirschen op zijn Duits. Een plaatkoek met een topping van amandelspijs en amarenakersen. Genoeg voor een hele plaat, waar je kleine en grote stukken van kunt snijden. Ideaal om uit te delen. 

Inmiddels woon in al ruim een jaar in Duitsland, waar ik graag de nodige Duitse zoetigheden bij de bakker haal. Als Nederlandse bakker ben ik me bewust van onze Hollandse koekjes cultuur, maar ik heb me verbaast over de diversiteit van de Duitse bakkeukens. Dus voor deze ‘Typisch Duits’ bakuitdaging ga ik me verdiepen in de zoete Duitse thuisbakkers wereld. Ik probeer hierbij uiteraard zoveel mogelijk rekening te houden met de in Nederland verkrijgbare ingrediënten. 

Ingrediënten
300 gram bloem
> 200 gram boter
> 200 gram amandelspijs
> 120 gram suiker
> 120 gram gehakte amandelen
> 100 gram amarena kersen
> 45 gram poedersuiker
> 40 mL melk
> 5 gram (1tl) citroenrasp
> 2 eieren
> 1,5 gram zout

Bakgereedschap
> (Staande) mixer met deeghaak
> Vershoudfolie
> Oven met bakplaat
> Bakpapier
> Steelpan met hittebron
> Rasp

Bereidingswijze
Meng de boter samen met 60 gram van de suiker, het zout en de citroenschil tot een gladde massa. Scheid de eieren en meng kort de eidooiers in het deeg (zet het eiwit even opzij. Voeg de bloem toe en kneed tot een samenhangend deeg. Pak het deeg in in vershoudfolie en leg het gedurende minimaal 1 uur in de koelkast.

Rooster de amandelen in een droge pan. Laat ze afkoelen op een bord. Als de amandelen afgekoeld zijn, maal ze dan fijn. Snij de amarena kersen in stukjes. Rasp intussen de amandelspijs grof (of maal deze in een keukenmachine). Verwarm de geraspte amandelspijs met de melk in een steelpan. Roer tot er een gladde massa ontstaat. Haal de pan van de hittebron en zet deze opzij.

Verwarm de oven voor op 180°C.  Rol het gekoelde deeg gelijkmatig uit op een bakplaat met bakpapier (40 x 30 cm). Prik gaatjes in het deeg. Bak de bodem in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten goudbruin.

Klop intussen het eiwit stijf. Als je mooie witte pieken ziet, voeg dan de resterende (60 gram) suiker toe. Spatel de kersen en de gemalen amandelen door het eerder verwarmde marsepeinmengsel. Spatel als het laatste de opgeklopte eiwitten hierdoor. Verspreid deze mix over de voorgebakken bodem. Bak d hele plaat nog eens 20-25 minuten op 180°C. Laat afkoelen op de bakplaat. Snijd de plaatkoek in de gewenste grote en bestuif deze met poedersuiker.

 

2 Comments on “TD: Marsepeinkoek met kersen”

  1. Hoi Dienty, ik zag je recept en dacht: dat ga ik ook maken. Zag alleen niet staan wat je met het eiwit doet, maar ik neem aan dat het door het marsepeinmengsel moet, toch?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: