Een super leuke taart voor een verjaardag of kinderfeestje. Deze taart met felle kleuren e bedekt met regenboog spikkels  gaat de disco hit van het feest zijn! Het lijkt misschien een ingewikkeld recept, maar als je tijd wilt besparen kun je in plaats van zwitserse room natuurlijk ook slagroom gebruiken.

Ingrediënten voor een Ø 20cm taart
Voor de cakes
> 180 gram patent bloem
> 180 gram fijne suiker
> 6 eieren
> 5 mL vanille extract
> 1,5 gram zout
> kleurstof geel (vloeibaar of poeder)
> kleurstof groen (vloeibaar of poeder)
> kleurstof rood (vloeibaar of poeder)
> kleurstof blauw (vloeibaar of poeder)

Voor de Zwitserseroom (vulling)
Voor de banketbakkersroom
> 250 mL volle melk
> 35 gram suiker
> 25 gram custardpoeder (of roompoeder)
> 0,5 vanillestokje

Verder nodig
> 500 mL slagroom (35% vet)
> Zakje klopfix (eventueel)

Ter afwerking
> musketzaad in diverse kleuren

Bakgereedschap
> Oven met bakplaat
> 4 kommen
> Taartvorm Ø 20cm (1-4 stuks)
> Mixer met garde
> Steelpan (en warmtebron)
> Mengkom
> Bord of plaat
> Huishoudfolie

Regenboog spikkeltaart

Bereidingswijze
Voor de cakes
De 4 komen zijn voor de vier kleuren beslag. Afhankelijk van de kleurstof  die je gebruikt (natuurlijk of synthetisch) en de vorm (vloeibaar of poeder), verschilt de hoeveelheid die je toe dient te voegen voor een mooie kleur. Doe dit dus op gevoel en kijk naar het resultaat. Meng in elke kom een van de kleuren (zodat je 4 kommen mebt met 4 verschillende kleuren beslag). 

Verwarm de oven voor op 180°C.  Ik heb een Easy Layers pannen set (4 platte taartvormen van Ø 20cm), maar je kunt ook andere taartvormen gebruiken. Vet de vormen in en plaats het beslag van 1 kom in 1 van de taartvormen. Bak in 25 minuten gaar. Laat de cakes kort afkoelen in de vorm voor je ze lost en verder laat afkoelen op een rooster.

Voor de Zwitserseroom (vulling en afwerking)
Wanneer de melk kookt voeg je een flinke scheut toe aan het custard mengsel. Roer dit vervolgens goed door. Voeg tot slot dit verdunde custardmengsel toe  aan de warme melk en breng deze weer aan de kook onder constant roeren. Dit zorgt ervoor dat de room niet aankoekt of aanbrand. Laat de room ongeveer 3 minuten zachtjes pruttelen, terwijl je blijft roeren.

Haal de pan van het vuur en stort de banketbakkersroom op een plaat of bord uit. Dek deze vervolgens af met huishoudfolie om velvorming te voorkomen. Laat de room afkoelen voor je deze verder gebruikt. Laat het vanille stokje ook tot dat punt zitten. Deze kan al die tijd nog smaak afgeven aan je room.

Als de banketbakkersroom is afgekoeld klop je de slagroom stijf met eventueel een zakje klopfix. Omdat de room beter stijf blijft (en lekkerder is) raad ik aan om een slagroom met 35% vet te gebruiken. Als je dit doet, hoef je ook geen klopfix te gebruiken.

Meng de banketbakkersroom nog een keer goed door, zodat er geen klontjes meer in zitten. Verwijder het vanille stokje. Voeg nu 1/4e van de slagroom toe en meng dit goed door. Meng vervolgens de rest van de slagroom door de banketbakkersroom. Probeer daarbij zoveel mogelijk luchtigheid te behouden, maar meng wel goed. Zet je Zwitserse room in de koelkast tot gebruik.

Assemblage
Zet een bord, taartkarton of plateau klaar waar je de taart op wilt presenteren en smeer hier een beetje Zwitserse room op. Hiermee plak je de onderste laag van de cake, op de kop, vast op het plateau, waardoor deze niet zo makkelijk zal schuiven. Omdat de onderkant het meest strak is, gebruik je die nu steeds als bovenkant. Bij mij waren de taarten redelijk gelijk, mocht dit bij jou niet zo zijn, snijd dan een stuk van de bolle kant af, zodat je een (bijna) vlakke taart hebt. Plaats dus elke cake op de kop.

Besmeer deze eerste laag cake met een laagje van je Zwitserse room. Besmeer ook de tweede laag cake met Zwitserse room en leg deze op de eerste laag. Besmeer ook de derde laag cake met Zwitserse room en leg deze op de tweede laag. Tot slot plaats je de vierde en laatste cake op de derde laag. Smeer de taart af met een strakke laag Zwitserse room en zet de taart nu kaal in de koelkast voor ongeveer een uur.

Als je de taart niet koelt, loop je het risico op een wiebelige taart het uiteindelijke afsmeren, wat vaak een slordig eindresultaat geeft. Als de taart gekoeld is, is het tijd om deze helemaal in te smeren met een laag Zwitserse room. Gebruik eventueel een taartschraper of groot paletmes om de taart mooi strak te maken aan de buitenkant. Als je de taart volledig hebt bedekt is, bestrooi je hem met de spikkels. Truckje hiervoor is om dit op een rooster te doen op een schone bakplaat. Zo kun je de spikkels die van de taart afvallen steeds opnieuw gebruiken. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: