De maand December staat weer voor de deur en dat betekend sinterklaaskriebels! Wat is er op dit moment lekkerder bij de koffie of thee, dan gevulde speculaas ? Vooral als hij nog een beetje warm is.

Mandy van Mandyandmore organiseerde wederom een swiepswoepswap, waarbij je een recept maakt van de blog van een andere (food)blogger. Weer een andere blogger maakt dan ook een recept van jou. Je mag het recept exact namaken, maar er ook je eigen draai aan geven. Dat laatste vind ik altijd super leuk om te doen. Ik kreeg in de maand juli als ‘lootje’ Bakmuts toegewezen. Op haar site vind je het recept “gevulde speculaas”. Heb iets minder suiker gebruikt en mijn eigen recept voor amandelspijs.

Ingrediënten voor 1 koek van Ø 26cm
Voor het deeg
> 400 gram bloem
> 250 gram koude boter
> 250 gram bruine basterdsuiker
> 14 gram (7 tl.) speculaaskruiden
> 1,5 gram zout
> 10ml melk

> Extra amandelen ter decoratie (heel, half, schaafsel of stukjes)

Voor de amandelspijs
> 165 gram amandelen (gemalen)
> 135 gram fijne suiker
> Een klein ei
> Citroenrasp naar smaak
> Mengkom
> Vershoudfolie

Bakgereedschap
> Springvorm of boterkoekvorm van Ø 26cm 
> Mixer met vlinder/bischopshaak
> Mengkom
> Vershoudfolie

Bereiding
Voor de amandelspijs
Maal de amandelen fijn of gebruik voorgemalen amandelen. Doe dit samen met de suiker in een kom. Voeg het halve ei en de citroenrasp toe. Kneed vervolgens (met een lepel of je handen) het mengsel totdat je een kneedbaar geheel hebt. Als het mengsel te droog is voeg je nog een beetje extra ei toe.

Kneed het mengsel tot een samenhangende bal en verpak het in vershoudfolie. Voor de lekkerste smaak leg je het amandelspijs een nachtje (of twee) in de koelkast. Je kunt het natuurlijk ook direct gebruiken. Bewaar het in ieder geval in de koelkast tot je het nodig hebt.

Voor het speculaasdeeg
Zeef de bloem en doe deze samen met de suiker, de speculaaskruiden en het zout in een kom. Voeg de melk toe. Snijd de boter in kleine blokjes en voeg deze toe aan het meel mengsel. Verkruimel met je handen de boter met overige ingrediënten tot er een kruimelig, samenhangend deeg ontstaat. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het deeg minimaal twee uur, maar het liefst een dag of twee rusten in de koelkast. Naast dat de boter hard word, krijgen de kruiden de tijd om hun smaak af te geven.

Verwarm de oven voor op 170°C. Ik gebruik een boterkoekvorm, maar je kunt ook een springvorm gebruiken. Pak het deeg erbij en rol het met wat extra bloem uit tot deze groot genoeg is om in de vorm te leggen. Vet de vorm in, plaats het deeg in de vorm en zorg dat de hele onderkant en zijkant van de vorm bedekt is. Het deeg scheurt makkelijk, maar dat geeft niet. Plak het deeg waar het gescheurd is met je handen weer aan elkaar. Als je amandelspijs erg droog is, klop dan een eitje los in een kommetje en voeg een deel van het ei toe aan de spijs en roer of kneed door totdat het wat smeuïger wordt. Verdeel de spijs over het deeg en laat ongeveer een centimeter langs de randen vrij. Rol nu de tweede helft van het deeg uit met wat bloem en leg de lap bovenop de amandelspijs. Druk de randen goed aan zodat er een mooi aansluitend geheel ontstaat.

Verdeel de amandelen voor de garnering over het deeg en druk ze een beetje aan. Bak de gevulde speculaas in ongeveer 40 minuten gaar in het midden van de oven. Zelf vind ik hem het lekkerste als hij nog een beetje warm is.

wp-16034598927851057382195377539974.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: