Banketbakkersroom, ook wel Crème Pâtissière genoemd, is de basis voor veel vullingen en crèmes. Daarnaast kun je het ook als vulling gebruiken. Het zelf maken kan een uitdaging zijn, maar ik heb een recept op basis van custardpoeder dat nooit mislukt en super lekker is. Zelf gebruik ik het liefste roompoeder in plaat van custardpoeder, maar het maakt niet heel veel uit. Roompoeder is verkrijgbaar bij de betere (online)bak-winkels en groothandel.

Ingrediënten voor 300 gram.
Wil je glutenvrije banketbakkersroom? Vervang dan de custardpoeder voor maizena en een eidooier (voor de kleur).34,35,255,270.317871
> 250 mL volle melk
> 35 gram suiker
> 25 gram custardpoeder (of roompoeder)
> half vanillestokje
(Welke vanille kies jij? Ik raad een Tahitensis stokje aan. Zelf gebruik ik voor banketbakkersroom het liefste de Tahitensis uit Papoea Nieuw Guinea)

Bakgereedschap
> Steelpan (en warmtebron)
> Mengkom
> Bord of plaat
> Vershoudfolie

Bereiding
32,35,286,277.081970Snij het halve vanille stokje door in de lengte. Verwijder met je duim het merg. Verwarm 200 ml van de melk in een steelpan op het vuur. Voeg het vanille merg en het stokje hieraan toe. Meng ondertussen de custard met de suiker en roer deze goed door elkaar. Voeg hier de rest van de melk (50 mL) aan toe en roer dit tot een glad geheel. Het is belangrijk om alle klontjes eruit te hebben.

Wanneer de melk kookt voeg je een flinke scheut toe aan het custard mengsel. Roer dit DSC_0224.jpgvervolgens goed door. Voeg tot slot dit verdunde custardmengsel toe  aan de warme melk en breng deze weer aan de kook onder constant roeren. Dit zorgt ervoor dat de room niet aankoekt of aanbrand. Laat de room ongeveer 3 minuten zachtjes pruttelen, terwijl je blijft roeren.

Haal de pan van het vuur en stort de banketbakkersroom op een plaat of bord uit. Dek deze vervolgens af met huishoudfolie om velvorming te voorkomen. Laat de room afkoelen voor je deze verder gebruikt of verwerkt. Laat het vanille stokje ook tot dat punt zitten. Deze kan al die tijd nog smaak afgeven aan je room.

13,13,282,286.514343

3 Comments on “Banketbakkersroom”

  1. Pingback: Zomervruchtentaart – Didilicious by Diënty

  2. Pingback: Karameltaart met stroopwafel – Didilicious by Diënty

  3. Pingback: Chocolade- en vanillemousse taart – Didilicious by Diënty

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: