Als ik eiwit overheb maak ik er altijd graag meringue van. Een van de lekkerste vormen vind ik toch wel de chocoladezoen. Het koekje of wafeltje vind ik vaak een beetje saai en dat is natuurlijk helemaal niet nodig. Je kunt chocolate chip cookies of oreo’s gebruiken, dat is super lekker. Mijn persoonlijke favoriet blijft toch wel stroopwafel. Je kunt je helemaal uitleven, ook in de vorm en grote.

Ingrediënten
Voor de meringue
> 130 + 20 gram suiker
> 75 gram eiwit
> 50 ml water to
> 4 gram bladgelatine

Verder nodig
> 500 gram pure chocolade
> 100 gram cacaoboter
> Koekjes naar keuze

Bakgereedschap
> Spuitzak (met eventueel spuitmond maat 15)
> Brander
> Keukenthermometer
> Eventueel uitsteker (om je koekjes op maat te maken)

Bereiding
Zet de blaadjes gelatine te week in ruim water. Breng in een steelpan 130 gram suiker met 50 ml water aan de kook en zet intussen de eiwitten klaar. Zodra het suikerwater kookt, klop je de eiwitten op in de keukenmachine. Dit mag op de hoogste stand. Als ze goed stevig zijn, voeg je langzaam de resterende 20 gram suiker toe.

Intussen zal je suikerwater een temperatuur van 120˚C bereiken. Als dit zo ver is, zet je de keukenmachine op de aller laagste stand. Voeg nu in een keer (maar met een heel dunne straal!) al het suikerwater toe aan het eiwit. Plaats de steelpan niet terug op het vuur of fornuis, maar zet deze even op een onderzetter weg. Laat de keukenmachine op de laagste stand draaien. Na 2 a 3 minuten is het pannetje nog steeds warm en dat kun je goed gebruiken om de gelatine op te lossen. Pak de blaadjes gelatine erbij en schut deze uit zodat het meeste water eraf is (niet uitknijpen!) en doe dit in het pannetje. De gelatine zal nu langzaam smelten. Als deze geheel gesmolten is voeg je deze langzaam (in een dun straaltje) toe aan de meringue. Laat dit nog even draaien totdat alles is afgekoeld en goed gemengd.

IMG_20190218_231809_237.jpg

Leg intussen de koekjes klaar op een plaat of dienblad, een stukje uit elkaar. Als je bijvoorbeeld grote stroopwafels hebt, kun je een rondje uitsteken . Je kunt dan een kleine zoen maken en een in doughnut vorm.

Schep met een lepel of deegkrabber de meringue in een spuitzak (eventueel met een spuitmond maat 15, maar ik knip zelf altijd een stukje af van een wegwerp spuitzak). Spuit nu toeven/bollen meringue op de koekjes. Als je de spuitzak goed stil houd tijdens het opspuiten, krijg je mooie bollen. Zelf vind ik het torentjes effect wel mooi, hierbij beweeg je langzaam de spuitzak een beetje omhoog. Doe vooral wat je zelf mooi vind. Brand de meringue voorzichtig af met een brandertje voordat je ze in de koelkast plaatst om af te koelen.

Doorhalen
Om ervoor te zorgen dat de chocolade laag niet te dik, slap je de chocolade af met cacaoboter. Hiervoor smelt je de chocolade en de cacaoboter apart (omdat beide een andere smelttemperatuur hebben). Voeg ze tenslotte samen en meng ze goed door tot alle cacaoboter is opgenomen. Tempereer vervolgens de chocolade. In dit artikel vertel ik je meer over hoe je chocolade kunt tempereren.

Als de chocolade de goede temperatuur heeft, kun je beginnen met het dippen van de zoenen. Duw ze voorzichtig in de chocolade tot aan het koekje. Het is belangrijk dat alle meringue bedekt is met chocolade. Haal de zoen er met een langzaam, herhaald terugtrekkende beweging weer uit. Hierdoor krijg je een geleidelijke chocolade laag. Doe dit voor alle zoenen. De chocolade die je over hebt, kun je op een stuk bakpapier storten en uit laten harden. Voor een volgende keer kun je deze weer opnieuw gebruiken.

dsc_0326_1550873303357.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: