Voor de swiepswoepswap van April heb ik een recept van Peper & Maud omgetoverd tot dit cupcake recept. Ik heb er een eigen swiep aangegeven door hibiscus in de siroop toe te voegen. Swoepte er een beetje kokos bij. Daarnaast wapte in de chocolade glazuur voor chocolade chunky’s in de cupcakes en een suikerglazuur met pistache stukjes erop.

Mandyandmore organiseert met regelmaat een swiepswoepswap, waarbij je een recept maakt van een andere blogger. Weer een andere blogger maakt dan ook een recept van jou. Je mag het recept exact namaken, maar er ook je eigen draai aan geven. Ik kreeg als ‘lootje’ de blog van Peper & Maud toegewezen. Zij heeft uit het kookboek ‘Jeruzalem’ van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi de clementinetaart met amandelcitrussiroop en chocoladeglazuur gemaakt. Voor de swiepswoepswap heb ik het recept omgetoverd tot een cupcake recept met hier en daar een aanpassing. Je kunt de 5 mandarijnen en de citroen helemaal gebruiken (schil in de cake, sap in de siroop).

Ingrediënten voor 12 cupcakes
Voor het beslag
> 250 gram fijne suiker
> 200 gram boter
> 200 gram gemalen amandelen
> 100 gram bloem
> 80 gram (bakvaste) pure chocolade
> 60 gram kokosrasp
> 5 mandarijnen (geraspte schil)
> 1 citroen (geraspte schil)
> 5 eieren
> 1-2 gram zout

Voor  de citrussiroop
> 80 gram fijne suiker
> 5 mandarijnen (sap)
> 1 citroen (sap)

Voor het glazuur
> 100 gram poedersuiker
> 1tl citroensap
> 1tl water
> 6 blaadjes gedroogde hibiscus (optioneel)

Verder nodig
>  25 gram pistache noten

Bakgereedschap
> Mixer met vlinder/bisschop
> Rasp of zesteur
> Citruspers
> Oven
> Cupcakevorm
> Cupcakepapiertjes
> Bakspray
> Mengkom
> Garde
> Zeef

Bereiding
Voor het beslag
Verwarm je oven voor op 180°C en zet een cupcakevorm klaar en plaats hier cupackecups/papiertjes in. Haal de schil van de 5 mandarijnen en de citroen met en zesteur of een rasp. Let hierbij op dat je niet de witte onderlaag van de schil meeneemt.

DSC_0169.JPG
Haal de schil van de mandarijnen met en zesteur

Hak de chocolade een beetje fijn. Meng vervolgens in een mixer de suiker, boter en citrusschillen. Voeg de helft van de gemalen amandelen toe en meng weer kort. Voeg vervolgens een voor een de eieren toe.
Wacht met het toevoegen van het volgende ei, tot het vorige ei opgenomen is. Wanneer alles goed gemengd is, voeg je de rest van de amandelen, de bloem, de kokosrasp  en het zout toe. Mix nu alles tot een glad beslag en voeg op het laatste moment de fjngehakte chocolade toe. Verdeel het beslag over de 12 vormpjes en bak ze 15 tot 20 minuten in de oven. Maak intussen de citrussiroop. Controleer met een prikker of de cupcakes gaar zijn. De prikker mag nog iets vochtig uit de cupcake komen. Laat de cupcakes afkoelen op een rooster

Voor  de citrussiroop
Snij de mandarijnen en citroen door en pers zoveel mogelijk sap uit. Breng vervolgens de suiker samen met 120 ml citrussap aan de kook. Voeg eventueel de hibiscus blaadjes toe en laat deze meekoken.  Het geeft de siroop een mooi zure smaak die een beetje lijkt op die van cranberries en geeft tegelijk ook een beetje kleur af. Zodra de cupcakes uit de overn komen, dip je ze in de siroop. Met overgebleven siroop kun je ze nog een beetje na besprengkelen. Zelf heb ik het in de koelkast gezet en lekker opgemaakt door je yoghurt heen.

Voor het glazuur
Zeef de poedersuiker. Voeg het vocht toe (de citroensap en het water) en roer tot een dik papje ontstaat. Blijf roeren tot het glazuur een beetje glanst. Is het nog wat dik? Voeg dan nog een heel klein beetje water toe. Is het te dun? Voeg dan nog wat poedersuiker toe.

Voor de afwerking
Hak de pistache noten fijn en maak het glazuur. Bestrijk de cupcakes met het glazuur en bestrooi (op dip) ze vervolgend met de gehakte pistache nootjes. Wacht hier niet te lang mee, want het glazuur hard uit.

DSC_0192_1556137221626.JPG

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: