Mijn man is niet de grootste zoetekauw. Chocolade en citroen zijn naar zijn mening de lekkerste smaken om mee te bakken, dus dat doe ik dan ook met regelmaat. Een bijkomend voordeel van dit recept, is dat er alleen maar eidooiers in gaan. Die heb ik vaak over en dit is een heel goede manier om er wat lekkers mee te maken. Naast het feit dat het heerlijk is op een cracker, brood of door de yoghurt, gebruik ik het als vulling op topping voor taarten en (cup)cakes.

Ingrediënten voor 3 potjes van 220ml
> 350 mL water
> 200 gram suiker
> 3 citroenen (sap en rasp)
> 60 gram boter
> 30 gram kookroompoeder (of maïzena)
> 6 eidooiers
> Snufje zout

Bakgereedschap
> Steelpan (en warmtebron)
> Rasp of zesteur
> Citruspers
> Garde
> 3 of 4 schone lege potjes

Bereidingswijze
Was de citroenen. Als je geen biologische citroenen hebt, zorg dan dat je het waslaagje dat om de citroenen heen zit, er goed af wast. Haal de schil van de citroenen met en zesteur of een rasp. Let hierbij op dat je niet de witte onderlaag van de schil meeneemt. Voeg de citroenrasp toe aan de suiker en meng dit goed door. Zet een pan op het vuur en verwarm het water samen met de suiker en het zout. Pers de citroenen uit, vang het sap op en zet dit even opzij.

Voeg in een apart kommetje een flinke scheut van het mengsel toe aan de kookroompoeder (of maïzena). Roer dit vervolgens goed door. Voeg dit kookroompoeder (of maïzena)mengsel toe aan het opwarmende mengsel in de pan. Blijf goed roeren, vooral als het mengsel wat glazig begint te worden en er binding optreed. Voeg dan de eidooiers, boter en het citroensap toe. Mix het geheel goed door en breng het nog even kort aan de kook.

Giet de lemoncurd in glazen potjes, waarin je deze makkelijk kunt bewaren. Wanneer je de lemoncurd warm in schone glazen potjes doet, deze direct afsluit en op de kop zet, zullen de potjes vacuüm trekken. Je kunt ze dan op een koele en donkere plek best langer bewaren. Geopende potjes hou je in de koelkast ongeveer 2 weken goed

DSC_0258_1556738232620.JPG

2 Comments on “Lemoncurd”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: