Voor de December maand en de 9e editie van de swiepswoepswap koos ik Kort’s kerstkransjes recept uit. Ik verving de amandel of suiker als topping voor gekleurde witte chocolade van de chocolatemakers.

Mandy van Mandyandmore organiseerde wederom een swiepswoepswap, waarbij je een recept maakt van de blog van een andere (food)blogger. Weer een andere blogger maakt dan ook een recept van jou. Je mag het recept exact namaken, maar er ook je eigen draai aan geven. Dat laatste vind ik altijd super leuk om te doen. Ik kreeg in de maand December als ‘lootje’ met Kort in de keuken toegewezen. Op zijn site vind je het recept “kerstkransjes”.

De vorm is gebaseerd op mijn werk bij EMBL. Ik werk op het lab met bacteriën, welke je kunt groeien op voedingsbodems. Ik bestelde speciale cookie cutters die de vorm van deze voedingsbodems hebben en besloot een tipje van alle diversiteit te laten zien. Je kunt natuurlijk elke koekjes uitsteker gebruiken die je wilt.

Ingrediënten voor ongeveer 30 koeken van Ø 7cm
> 300 gram bloem
> 225 gram koude boter
> 140 gram witte basterdsuiker
> 10 gram vanille suiker (liefst basterdsuiker)
> 1,5 gram zout
> 225 gram witte chocolade
> chocolade kleurstof

Bakgereedschap
> Koek uitsteker naar wens.
> Mixer met vlinder/bischopshaak
> Oven
> Vershoudfolie

Bereiding
Voor de koekjes
Mix de basterdsuiker samen met de vanillesuiker en de boter romig. Voeg daarna het ei toe en blijf mixen tot het ei helemaal is opgenomen. Voeg tot slot de bloem en het zout toe. Meng het geheel kort tot een stevig deeg. Verpak het deeg in folie en laat het minimaal een uurt in de koelkast rusten. Een nacht kan ook prima.

Verwarm de oven voor op 170°C Rol je deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een plak van ongeveer een halve centimeter dik. Steek met een leuke uitsteker de koekjes uit. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Kneed het deeg dat je over hebt rustig nog een keer door om het vervolgens nogmaals uit te rollen, net zolang tot je al het deeg op gebruikt hebt. Bak de koekjes in ongeveer 10 minuten gaar. Zodra de koekjes een goudbruin randje krijgen kun je ze uit de oven halen. De koekjes zijn nu nog zacht zijn. Laat ze helemaal afkoelen op een rooster.

Voor de decoratie
Smelt de chocolade en voeg de kleurstof toe. Let er hierbij op dat deze kleurstof geschikt is voor chocolade. Tempereer vervolgens de chocolade. In dit artikel vertel ik je meer over hoe je chocolade kunt tempereren. Als de chocolade de goede temperatuur heeft, doe je hem in een cornetje of kleine spuitzak. Decoreer naar harte lust.

wp-16150388826397919106076003787438.jpg

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: