FotoZoals zo veel Nederlanders kijk ook ik graag naar Heel Holland Bakt. In 2017 werd het 5e seizoen uitgezonden. Ik bakte met regelmaat, maar had zo overal mijn pakjes en zakjes mixen voor. Op de een of andere manier, inspireerde dit 5e HHB seizoen me meer als voorgaande seizoenen en ik heb veel van de technische opdrachten thuis gebakken, vanaf de basis. Ik vond dit uitdagend en leuk om te doen. De winnaar van 2017 (Hans Spitsbaard) is in mijn ogen de meest technisch rijke winnaar tot nu toe.

Na een chocolade thema rondleiding door de bakkerij ‘Bij Robèrt’ was het voor mij duidelijk: ik wilde anders aan de bak: Met mooie basis ingrediënten lekkere dingen maken. Maar ja… Hoe pak je dat nu aan?

Ik besloot om mezelf uit te dagen met een opdracht. Om nieuwe dingen te leren en onbekende technieken onder de knie te krijgen, is ze daadwerkelijk gebruiken natuurlijk belangrijk. Dus toen het winnaarsboek van Hans verscheen: Heel Holland Bakt Leer Bakken met Hans, was mijn besluit genomen: Ik ga dit proberen na te maken. Het boek bevat 19 prachtige creaties welke zijn opgebouwd uit diverse lekkere dingen. Dat betekend dus veel meer dan 19 recepten.

Mijn oorspronkelijke plan was om er elke week een te maken: dus 19 creaties in 19 weken. Dat is me voor de eerste 13 ook aardig gelukt. De zomer (en daarbij mijn keuken) bleek echter erg warm, waardoor ik begin Juni een bak-pauze in moest lassen. Door wat werk en familie omstandigheden had ik ook moeite om de tijd te vinden om de draad weer op te pakken. Toch is me dit eind november gelukt. Hieronder zal ik ze stuk voor stuk met je doornemen, voorzien van tips en op bak-volgorde. Zal je ook vertellen wat ik nu met al die taarten en gebakjes heb gedaan.

Nummer 1: Charlotte met Chocolademousse – 22 maart 2018
01 Charlotte met ChocolademousseEen heerlijke luchtige taart met een super lekkere bodem. Maar natuurlijk gaat het bij de eerste taart gelijk mis… Ik had geen verse eieren in huis, dus heb eiwit uit de vriezer gebruikt. Dit gaat vaak goed, maar nu was mijn mousse echt veel te dun. Ook is het belangrijk om de lange vingers vrij snel in de taartring te plaatsen. Als ze te veel zijn afgekoeld breken ze sneller. Collega’s op het werk hebben deze taart lekker opgepeuzeld.

Nummer 2: Tarte tatin met Stoofperen – 27 maart 201802 Tarte tatin met Stoofperen
Deze taart had ik uit mezelf niet snel gemaakt, omdat hij me niet zo bijzonder leek. Niets is echter minder waar. Het heerlijke zanddeeg met frangipane in combinatie met de gekarameliseerde stoofperen is echt de moeite waard. De volgende keer ga ik echter ook perenrood toevoegen aan de stoofperen, dan is de taart nog mooier van kleur. Wederom hebben mijn collega’s deze taart opgegeten.

Nummer 3: Citroen Tartelettes – 31 maart 2018
03 Citroen TartelettesWat waren deze lekker. Ik had geen ronde bakringen, dus mijn tartelettes hebben een gekarteld randje, maar daar smaken ze natuurlijk niet minder om. Zelf hou ik ontzettend van zuur, dus doe ik vaak iets minder suiker in mijn meringue, zodat het zure van de citroen nog sterker naar voren komt. Heb de tartelettes geserveerd op mijn verjaardag. Echt een feestje!

Nummer 4: Dacqoise Gebakjes04 Dacqoise Gebakjes – 31 maart 2018
Daqcqoise? Dat was voor mij een geheel nieuw woord. Maar wat zijn deze leuk om te maken! Voelde me een heuse patissier terwijl ik aan deze mooie creaties werkte.  Het opspuitwerk kan zeker nog een stuk strakker, al helemaal met de meringue. Toch ben ik zeer tevreden over deze baksels. Heb deze dacqoise gebakjes ook geserveerd op mijn verjaardag.

Nummer 5: Beer & Brownies – 1 april 2018
05 Beer & BrowniesWauw. Begrijp nu waarom de Heel Holland Bakt jury zo onder de indruk was van deze taart. Hij is echt super lekker! Bier en Chocolade: een hemelse combinatie. Vrij gemakkelijk om te maken en zeker de moeite waard. Ook deze taart heb ik (voor mijn verjaardag) meegenomen naar mijn werk. Maar ik maak hem binnenkort weer met de verjaardag van mijn man. Ik weet zeker dat die hier heerlijk van zal smullen.

Nummer 6: Ode aan André06 Ode aan André – 2 april 2018
Mijn eerste chipolata taart. Het decoratiebeslag was een echte uitdaging, maar ontzettend leuk om te doen. Heerlijk met boeren jongens in die volle vanille room. Weer een voor op de herhalingslijst. Ook deze taart heb ik (voor mijn verjaardag) meegenomen naar mijn werk. (Een is toch niet genoeg?)

Nummer 7: Nougat de Montélimar – 14 april 2018
07 Nougat de MontélimarIk heb nooit geweten dat het maken van nougat zo makkelijk was. De nougat blijft heerlijk zacht, wat ik het lekkerst vind. De variaties van ge(vries)droogd fruit, noten en bloemen zijn natuurlijk eindeloos, waardoor de diversiteit eindeloos is. Dit recept heb ik inmiddels al meerdere malen met diverse vullingen, succesvol gemaakt. Wat wel belangrijk is, is om voor het mixen en draaien een goede kwaliteit staande mixer te gebruikten. De nougat word vrij taai en het zou me niet verbazen als de meeste handmixers het niet aan kunnen. Aangezien het best een flink stuk is, hebben naast mijn collega’s en man, ook mijn schoonfamilie kunnen genieten van deze heerlijke nougat.

Nummer 8: Empileurs – 21 april 201808 Empileurs
Helaas kon ik geen rechthoekige uitsteker van 3cm bij 12cm vinden, dus ik heb mijn empileurs wat breder en smaller gemaakt (4cm bij 8cm). Deze aangepaste versie van een van Hans zijn finalestukken is echt subliem! Oke, ik zal niet liegen: Je moet netjes werken en bent eventjes bezig, maar ze zijn het zeker waard! De visite was zeer onder de indruk van zo’n statig gebakje bij de koffie. Zo lekker, dat ook deze op mijn lijstje om snel weer te maken.

Nummer 9: Pain aux Raisins – 29 april 2018
09 Pain aux RaisinsVoordat ik dit recept maakte, had ik nog nooit mijn eigen bladerdeeg gemaakt. Ook niet verwacht dat het zo makkelijk was. Oke, het kost tijd, maar dat komt met name omdat er zo veel wacht stappen in staan omdat je het deeg moet koelen. Deze koffiebroodjes zijn echt heerlijk en super leuk om te maken. Mijn man vond ze lekker (al is hij geen fan van rozijnen) en mijn collega’s vonden ze veel lekkerder dan uit de supermarkt (duh!).

Nummer 10: Fryske Dúmkes10 Fryske Dúmkes – 5 mei 2018
Deze typisch Friese koekjes waren ook nieuw voor mij. Had nog nooit van Fryske Dúmkes gehoord. Het zijn kleine, brosse koekjes met een heerlijke anijs smaak. Ik heb zeeuwse bloem gebruikt om ze extra brossig te krijgen. De koekjes zijn makkelijk om te maken en kostten weinig tijd. Ik heb zelf van deze koekjes gesmikkeld en de rest gebruikt voor de Oud-Hollandsche Koekjestaart hieronder. De foto’s zijn vanaf nu een stuk helderder. Dat komt omdat ik een nieuwe telefoon heb aangeschaft (niet omdat er hiervoor een filter op zat).

Nummer 11: Oud-Hollandsche Koekjestaart – 5 mei 2018
11 Oud-Hollandsche KoekjestaartIk denk dat dit baksel voor mij het minst goed gelukt is van allemaal. Heb een te grote springvorm gebruikt (had alleen een veel te kleine). Hierdoor werd de taart erg dun en dus was het ook moeilijker om hem mooi twee keer door te snijden en te vullen. Daarnaast had ik daardoor niet voldoende botercrème om de bovenkant mooi af te werken, omdat ik meer nodig had voor de vulling.  Om er nog een schepje bovenop te doen: mijn mixer stond ook te hoog/hard waardoor de botercrème vrij vettig was. Nee, dit was geen juweeltje. Inmiddels een goede springvorm aangeschaft. Wie weet ga ik voor een herkansing. Klinkt een beetje vreemd: maar heb hem cadeau gedaan aan mijn moeder. Zij heeft hem geserveerd op haar verjaardag.

Nummer 12: Fudge met Pure Chocolade12 Fudge met Pure Chocolade – 25 mei 2018
Oe tie nammie nammie! Nee, dat is niet verkeerd gespeld. Deze fudge is echt super makkelijk om te maken en smaakt heerlijk. Zelf ben ik een groot fan van bean-to-bar chocolades van hoge kwaliteit. Je moet hiervoor naar een speciaalzaak of webwinkel en je betaald meer, maar dat vind ik het op meerder vlakken (smaak, arbeidsloon, kinderarbeid, etc.) zeker waard. Voor deze fudge heb ik een 70% reep van cacao uit de Filipijnen gemaakt door Krak Chocolade (Nederlandse maker) gebruikt. Goedgekeurd door man en collega’s. Inmiddels heb ik het ook een keer gemaakt met slagroom in plaats van volle melk. Dit geeft een nog smeuïger effect.

Nummer 13: Chocoladetaart met Karamel – 1 juni 2018
13 Chocoladetaart met KaramelAls je naar de foto kijkt is er een ding gelijk duidelijk: ik moet oefenen op de karameltorens. Ook heb ik het idee dat ik de veel deeg had (als ik kijk naar mijn eigen taart en naar die in het boek). Maar wat betreft vullingen kwam het goed uit. Dit is wat smaak betreft een van mijn favoriete taarten. De combinatie karamel en chocolade is natuurlijk ook gewoon hemels. Dit keer heb ik een single bean chocolade van Fris Holm gebruikt (Johe 70%). Zeker een taart die ik vaker ga maken. Mijn collega’s vonden hem ook erg smakelijk.

Nummer 14: Frisse Liefde – 29 november 2018 34,35,248,264.013184
Na een warme (zwoele) zomer is het me eind november nog gelukt om aan zoete Nederlandse aardbeien te komen voor deze Fraiser. Vind dat deze erg goed is gelukt, lijkt wat betreft looks best goed op de afbeelding in het boek. Vind dat mijn botercrème nog wat luchtiger had gekund, maar  misschien was ik wat ongeduldig en had de meringue steviger gekund of heb ik deze te lang door de botercrème gespateld. Heb deze taart als afscheidscadeau aan een semi-collega gegeven (van een andere afdeling).

Nummer 15: East Meets West – 16 december 201834,35,292,282.948547
Een prachtige taart om mee te nemen naar een kerstdiner op je werk, had ik zo bedacht. Iedereen was ook erg onder de indruk. Was even bang dat de 80% pure chocolade die ik had gebruikt, misschien te heftig zou zijn, maar niets bleek minder waar. Heb hem na het nemen van de foto hiernaast, nog wel versierd met zilverspray en zilveren sterren (eetbaar uiteraard). Vooral de chocoladekrullen maken is een techniek waar ik echt heel blij mee ben, omdat hij bij zo veel taarten is toe te passen.

Nummer 16: St. Orange – 19 december 201837,35,277,282.511414
Deze taart is er een die ik zelf nooit zou maken. Niet alleen ben ik geen groot fan van soesjes, maar ik hou ook niet zo van slagroom. Deze taart bestaat voor 80% uit beide. Daarom heb ik hem meegenomen naar de Kerst High Tea op mijn werk. Hoewel mijn opspuit werk war strakker had gekund, ben ik best tevreden over het eindresultaat. Ook de smaken vielen me niet tegen. Toch denk ik dat dit een taart is die ik alleen op verzoek nog eens zal maken.

Nummer 17: Macaron Ispahan – 24 december 201849,49,267,272.593750
Jammer dat ze niet uit eigen tuin zijn, maar wel zijn de frambozen van Nederlandse afkomst (en dat met de kerst). Ik heb eerder macarons gemaakt, maar nog niet zo vaak. Het ging dan ook niet helemaal goed. Ik heb zonder goed te lezen, gewoon al het eiwit bij het amandel en suiker mengsel gedaan. Dan heb je niets meer over om op te kloppen tot meringue. Ik heb de hoeveelheden dus maar verdubbeld. Had er uiteindelijk dus 20. Heb naast de buurman en de schoonfamilie ook kennissen en mijn eigen familie blij gemaakt met deze heerlijke macaron gebakjes.

Nummer 18: Sinaasappel Madeleines – 24 december 201836,35,266,266.405518
Ik ken de Madeleines uit Parijs, maar vond de toch wat droge cakejes niet zo bijzonder. Deze variant met vanille, sinaasappel en chocolade vind ik een heel stuk beter smaken. Ze zijn gemakkelijk te maken en ook nog goed te bewaren. Naast de buurman en de schoonfamilie heb ik ook kennissen en mijn eigen familie blij gemaakt met deze cakejes.

Nummer 19: Klassieke Opera – 26 december 201835,35,269,274.467712
De laatste creatie uit de reeks. En wel een hoofdpijn gevalletje. Dat het een bewerkelijke taart is, vind ik helemaal niet erg. Er ging hier echter wel het een en ander mis. Zo was de botercrème niet luchtig en erg vochtig . Ook had ik het idee dat mijn praline voor de tweede botercrème veel te droog was. Hierdoor had ik een heel korrelige sinaasappel pistachecrème. Deze combinatie zorgde voor een minder geslaagde taart. Tot slot het glaceren: het is een kunst op zich. Toch ziet het eindresultaat er prachtig uit. Heb hem 2e kerstdag meegenomen naar mijn ouders.

Dit was een echte uitdaging voor mij. Na het bakken van al deze mooie creaties ben ik veel technieken rijker die ik ook toe kan passen bij andere baksels. Ik ben heel blij met dit boek, ook omdat er maar weinig boeken zijn voor de thuisbakker die meer wil, maar niet gelijk super ingewikkelde recepten wil proberen die vaak mislukken. Ondanks dat niet alles gelijk goed gaat, is er eigenlijk gelijk wel duidelijk waar het mis is gegaan. Hans beschrijft in zijn recepten heel duidelijk wat de stappen zijn en er zijn mooie en waardevolle foto’s toegevoegd. Voor iedere thuisbakker die opzoek is naar meer (haalbare) technische uitdaging kan ik dit boek zeker aanraden.

Overvieuw all

2 Comments on “Bak-Uitdaging: Leer Bakken met Hans”

  1. Leuk om je verslag van de bakuitdaging te lezen! Het brengt goede herinneringen aan verrukkelijke taarten naar boven :). ’t is ook een perfecte review van het boek, wetende dat de taarten erg lekker zijn, zit ik te overwegen om ‘m aan te schaffen!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: